Reklama

Onemocnění meziobratlových plotének u psů

Nemoc meziobratlových plotének se vyskytuje hlavně u malých plemen psů s dlouhým hřbetem. Jezevčíci jsou typickým příkladem náchylnosti k této nemoci. Obvykle se vyskytuje u psů středního věku počínaje pátým rokem, protože jak psi stárnou, vazy, které stabilizují obratle a drží ploténky na místě, začínají slábnout a stávají se méně pružnými.

Ploténky normálně sedí mezi obratli, aby ulehčovaly kloubům, ale když vyhřeznou, často tlačí buď na míchu, nebo nervy, které vycházejí z míchy. To vyvolává silnou bolest a někdy ochrnutí. Jednou z příčin je špatná strava a možná autoimunitní nemoc, protože oboje oslabuje vazy.

 

První symptom nemoci meziobratlových plotének je obvykle bolest v zádech nebo krku. Jestliže je místem poškození krk, může se objevit bolest v rameni. Jako opatrovník zvířete byste si mohli všimnout, že váš pes nerad chodí po schodech a neskáče po nábytku. Nástup nemoci je většinou náhlý, může i nemusí souviset s nehodou, která by nemoc spustila. Spuštění nemusí být nijak traumatické - i něco tak neškodného jako skok ze schodu stačí, protože slabost se nahromadila časem. Váš zvířecí společník vydá vyděšený zvuk, ale často nezaznamenáte žádnou nehodu.
 

Nemoc plotének se může vyskytnout na několika úrovních. I když většina psů prožívá jen bolest, stav může dospět až k ochrnutí dolních končetin, proto nemoc neignorujte.

 

Všeobecná péče při nemoci meziobratlových plotének

Jestliže pozorujete indikace nemoci plotének, musíte nejprve zhodnotit vážnost situace:
 

Reklama
  • Jak intenzivní je nemoc?
  • Je nějaké omezení pohybu nohou?
  • Jsou nějaké potíže s močením nebo odchodem stolice?
    Okamžitě navštivte veterináře:
  • jestliže došlo k ochrnutí nebo omezení chůze, močení nebo od
    chodu stolice;
  • jestliže je bolest intenzivní.
    Nechte svého zvířecího společníka brzy prohlédnout:
  • ve všech kromě velmi mírných případů. Je vždy nejlepší potvrdit
    diagnózu a získat odbornou pomoc s péčí. Rentgen může být potřebný kvůli riziku zhoršení stavu, ale je-li případ mírný, můžete
    se rozhodnout počkat.


    Doporučení k léčbě

    Jestliže je ochrnutí spojené s bolestí, zvláště když paralýza přišla náhle, veterinář možná doporučí chirurgický zákrok. Operace je v mnoha situacích riskantní, v jiných může být velmi prospěšná. Nejvíce pomůže, když u psa dojde k ochrnutí náhle, ale stále ještě je silně bolestivá reakce. Výraznou bolest v podstatě způsobuje tlak na kost. Tento test by měl provádět veterinář. Není-li žádná taková hluboká bolest, prognóza pro obnovení chůze je špatná a operace často nepomůže. Viděl jsem však i v takových případech uzdravení díky akupunktuře.


    Podle mého názoru jsou nejlepšími volbami pro léčení nemoci plotének akupunktura a chiropraktická péče. Homeopatie může také pomoci, ale nebývá tak konzistentní jako uvedené možnosti. Kdyby byl postižen můj zvířecí společník, sáhl bych k homeopatickým lékům, ale také bych využil jedné z dalších možností. Chirurgie je rovněž schůdná možnost, ale jako první možnost bych ji zvážil jen v případě ochrnutí a náhlého nástupu potíží. Téměř ve všech ostatních případech bych použil jiné metody. Uznávám, že v náhlých stavech často existuje jen malé časové okénko možností pro chirurgickou nápravu. Jestliže je to případ vašeho psa, pak
    se třeba rozhodnete pro operaci, ale pokud je to možné, snažte se získat ještě názor někoho jiného.


    Konvenčním nechirurgickým přístupem je steroidní terapie, která potlačí zánět míchy. Tato metoda může být účinná u mnoha zvířat a mělo by se o ní uvažovat, pokud jsou jiné metody nedostupné nebo neúspěšné. Steroidní terapie je celkově doporučována v méně vážných případech, ale tehdy jiné možnosti (akupunktura nebo chiropraktická péče) s menším rizikem bývají stejně prospěšné. Vysoké dávky steroidů mohou způsobit vředy ve střevech a střevní krvácení.


    Jakmile se ploténka začne pohybovat mimo své místo, je poměrně velké riziko, že se může posunout ještě dále a způsobit paralýzu, a proto ať použijete jakoukoli terapii, je důležité, abyste na pár týdnů nebo i déle omezili aktivitu svého zvířecího miláčka. Zvlášť to platí, jestliže mu podáváte léky, které blokují bolest, protože tím odpadla jediná zpětná vazba přikazující psovi, aby se zklidnil. První týden nebo dva voďte psa při věnčení pouze na vodítku. Potom jej můžete v dalším týdnu nebo dvou brát na krátké, nenamáhavé procházky. Teprve potom, jestliže bude pes bez bolestí, byste mu postupné měli dovolit normální pohyb.


    Kromě terapie použijte doporučené doplňky. Potravinové doplňky mohou přinést úlevu od bolestí. Antioxidanty poskytují velmi dobrou pomoc. Vitamín C (11,1-33,3 mg/kg hmotnosti zvířete dvakrát až třikrát denně) a vitamin E (11,1-22,2 IU/kg jednou denně) jsou bezpečné a indikované ve všech případech. K dalším, silnějším antioxidantům patří pyknogenol (2,2-4,4 mg/kg dvakrát až třikrát denně), koenzym Q 10 (2,2 -4,4 mg/kg dvakrát až třikrát denně) a superoxiddismutáza (SOD). Pro SOD každá tableta obvykle obsahuje 2000 IU nebo 125 mikrogramů základní SOD. Podávejte půl tablety na 4,5 kilogramu hmotnosti denně. Začněte s vitaminy C a E plus jeden z ostatních antioxidantů. Jestliže je to potřebné, můžete dávku jakéhokoli z antioxidantů zdvojnásobit, ale doporučuji vám, abyste raději vyzkoušeli jiný doplněk než zdvojnásobovali dávku. Jestliže použijete dva nebo více silnějších doplňků, budete moci u jednotlivých doplňků snížit dávku.
    Nedochází-li stále k úlevě, můžete kromě podpory antioxidanty použít jeden z následujících doplňků. Zjišťuji, že reakce na ně jsou velmi individuální. Jeden pes může reagovat dobře na doplněk, který je pro jiného psa prospěšný jen minimálně. Vyzkoušejte je nejprve individuálně, a pokud nevidíte zlepšení, vyzkoušejte jiný. Můžete je podle potřeby kombinovat, je-li to nutné. Glukosamin sulfát je běžně dostupný a často prospěšný. Používejte 11,1-22,2 mg/kg hmotnosti zvířete dvakrát denně. Chondroitin sulfát je další sloučenina, která je někdy úspěšná. Často se kombinuje s glukosaminem. Jestliže používáte chondroitin sulfát, podávejte 11,1-17,8 mg/kg dvakrát denně. D-L-fenylalanin, aminokyselina, může ulevit artritické bolesti stejně jako jiným kostním a kloubním stavům. Používáme asi 11,1-22,2 mg/kg dvakrát až třikrát denně. Kurkuma (koření) hodně pomáhá lidem s bolestmi kloubů a svalů a může pomoci i psům a kočkám. Používejte přibližně čtvrtinu až polovinu čajové lžičky na deset kilogramů hmotnosti denně. Konečně, kombinace bromelainu a kvercetinu může pomoci další skupině zvířat s artritidou. Podávejte 11,1-22,2 mg/kg dvakrát až třikrát denně.


    Strava je stejně jako u všech stavů důležitá, má-li poskytnout dobrou podporu imunitnímu systému. Čerstvé potraviny včetně syrového masa jsou pro kočky a psy to nejlepší, ale strava by měla být vyrovnaná. 

     

Homeopatické léky na nemoc meziobratlových plotének 
 

Jestliže stav nepostoupil k ochrnutí, jedním z homeopatických léků uvedených dále můžete problém zmírnit, ale musíte omezit aktivitu svého zvířecího společníka, jak bylo popsáno výše.


Hypericum perforatum 

Tento lék je výborný na poškození nervů nebo bolest nervů. Může být užitečný v mnoha případech nemoci meziobratlových plotének. Psi s indikací tohoto léku trpí silnou bolestí. Hypericum může být nejlepší volbou pro nemoc krčních plotének.


Natrum muriaticum

Jestliže se u vašeho psa objeví nemoc plotének po ztrátě blízkého přítele (psího nebo jiného), vyzkoušejte tento lék. Smutek často přináší nemoc a Natrum muriaticum je zvlášt užitečný lék na nemoc plotének po prožití smutku.


Nux vomica

Nux je často moje první volba na nemoc ploténky. Pomáhá řadě psů, když špatný stav způsobuje hlavně bolest. Nástup je náhlý (jako u mnoha případů) a pes může být podrážděný. Pokud se pro tento lék rozhodnete, je dobré podávat jej spolu s medikamentózní léčbou (Nux může pomoci zmírnit vedlejší účinky léků).


Zdroj: Dr. Don Hamilton - Homeopatická léčba psů a koček, nakladatelství Alternativa

Reklama

Komentáře

Jana (Út, 27. 1. 2009 - 08:01)
Asi před 15 lety jsme měli jezevčici, která měla stejný problém, a to poprvé zrovna na vánoce. Známý veterinář ji každý den chodil píchat injekci (?), aby vstala a donesli jsme ji vyvenčit ven. Trvalo to tři týdny, pak ji chtěl pomoci uspáním. Protože to byl náš miláček, poradil mi jeden člověk brufen. Takže jsme prášek čtvrtili a během dne podávali. Světe div se, fenka se po pár dnech postavila na nohy a byla zase jako v pořádku. Bohužel se ji bolesti (pouze bolesti)opakovaly vždy na jaře a na podzim. Pomohl vždy brufen. Nikdy už se nestalo, že by nemohla chodit. Tenkrát jiná pomoc nebyla. Proto by malí (krátkosrstí) psi měli asi mít na hřbetu nějakou ochranu vždy na jaře a na podzim.
Klaudia (Pá, 21. 8. 2009 - 15:08)
Ja som mala tiež jazvečíka hrubosrstého, v 6 rôčkoch mu vyskočila platnička, každý veterinár nám povedal že máme len dúfať že SR nemá prístroje na taký zákrok tak sme ho viezli do Brna kde prebehla operácia, platničku mu vybrali. Neprešli ani 3 mesiace a chudáčikovi vyskočila ďalšia. Tak zase do Brna... ani nemusím hovoriť kolko nás to stálo peňazí, boli to desaťtisíce. Vydržal pol roka. Raz sa mi ráno zobudil a bol ochrnutý na zadné nožičky. Musela som ho dať utratiť. Bola to najhoršia vec čo som si v živote prežila lebo to bol môj miláčik. Už ubehli 2 mesiace a stále to všetko bolí.
Nechcem to nikdy v živote už zažiť.
lecba energii (Pá, 16. 10. 2009 - 19:10)
u psa dobre funguje leceni energii typu reiki nebo prikladani rukou na psa spolu s modlitbou k Bohu. modlitba by nemela byt ve vystraseneckem duchu, ale v pozitivnim duchu (vdecnost za pomoc, vira, pokora, vyvijet vnitrni radost). kdo vi o cem mluvim, vi, kdo nevi, nelze sdelit slovy, pripadne precist knihu o reiki ci andelech. neni treba mit "zasveceni" do reiki, staci "dobre srdce"...
Betbeta (So, 21. 11. 2009 - 13:11)
Mám podobný problém, nechci ho léčit kortikoidama a homeopaticky se mi zmírnily akutní bolesti - děkuji za rady , které jsou velmi inspirativní i pro člověka
Stonožka (Ne, 6. 12. 2009 - 19:12)
Můj 12-tiletý kříženec s kníračem
má problém s páteří už dva roky.

Z homeopatik mu dávám
- Rhus tox. 9 ch /3 kuličky, do tlamy po jedné/
dál
- Litium s mědí na kostní dřeň

Nově
- Omega 3 mastné kyseliny - rybí olej /1 tobolku propíchnu a olej naleju do žrádla/

Po tomto oleji se mně zdá, že se jeho páteř drží nejlépe!
St. (Ne, 6. 12. 2009 - 19:12)
Jo, a když se mu ta páteř skřípne,
tak HO MASÍRUJI, až zase může chodit.
Markéta (Po, 10. 5. 2010 - 05:05)
Měly jsme taky jezevčíka...Dobrý den,prosím vás o recept jak pomoci jezevčíkovi, který trpí ochrnutím zadních nohou. už to trvá 10 dní a nechci ho nechat utratit. Děkuji M.Bělová
[email protected]
Julie (Pá, 20. 8. 2010 - 18:08)
Onemocněl nám jezevčík, 5 let,tahá zadní nožky za sebou. Dostal dvě injekce a vycevkovali ho. V květnu přišel o kamaráda ( psa ). Jsem bezradná, poradte mi prosím! Julie
lukas (Po, 11. 4. 2011 - 17:04)
Měly jsme taky jezevčíka...chci ten recept na ochrnuti zadnich koncetin
Iveta (Čt, 19. 7. 2012 - 19:07)
Měly jsme taky jezevčíka...Dobrý den,mám stejný problém mám doma mladého (3roky)ochrnutého na zadní končetiny :( mohla bych vás poprosit zda-li byste byla tak hodná a poslala byste mi ten recept co píšete?Moc Vám děkuji tady je můj e-mail [email protected]
anzelen (Po, 4. 2. 2013 - 10:02)
Dobrý den,mám stejný...U mého pětiletého jezevčíka se vyskytly také problémy s páteří,nechce chodit.prosím taky o ten recept.Můj meil je [email protected] Děkuji
marca (So, 2. 3. 2013 - 21:03)
mám stejný problém ,jezevčík nám ochrnul na zadní nožky ,prosím o recept
marca (So, 2. 3. 2013 - 21:03)
mám stejný problém...můj meil [email protected]
Lucie Křížová (So, 8. 6. 2013 - 19:06)
Měly jsme taky jezevčíka...Dobrý den,
také bych vás ráda poprosila o zaslání uvedeného receptu. Mám jezevčíka, který si něčím podobným také prošel. Nyní je naštěstí v pořádku, ale preventivně upravit jídelníček neuškodí. Můj email- [email protected]
HAnys (Čt, 27. 6. 2013 - 10:06)
Dobrý den,mám podobny problém mám doma špice 5 roku starý a začal pajdat na predni packu .Poskakuje o 3 nohach ,veterinar rikal ze je to zřejmě defekt pateře chtel bych recept. [email protected]
Měly jsme taky jezevčíka...dobry den ,mohla by jste mi prosim poslat recept cim jste vylecila sveho pejska??mammshitsunka a je 4 roky po opoeraci patere ..plotenky,ted mam pocit ze se neco podobneho muze opakovat ,uz mu davam prasky na bolest ale jak uz myslim ze je v poradku tak vynecham a za dva dny je zase spatny ,strasne knuci breci a trepe se ,nastesti ale ma chut do jidla a myslim i vetsi jak kdyz mu ni c neni,operaci to resit nechci ,prvni byla hodne nakladna a stejne kazdy podzim ma problemy ze se spatne pohybuje a je to kazdy rok silnejsi ,doktor nam rikal ze na plotenky muze trpet a ze by bylo ilepsi ho uspat ,to urcite nechci aspon zatim ale kdyz nepomuzeneco tak budu muset ,mam jeste dalsi dva psy a tak doufam ze se nic nestane jim,dekuji za odpoved ..budte s pozdravem Atas
Vlaďka Vitmanová (Čt, 21. 11. 2013 - 13:11)
Měly jsme taky jezevčíka...Moc prosím o recept---tříletý jezevčík a začíná jí padat zadeček...moc prosím...můj e mail [email protected] moc zdravím a děkuji za pomoc
DENISA (Pá, 22. 11. 2013 - 17:11)
Prosím poradíte mi co dělat s včera ochrnutým jezevčíkem u veterináře jsme byli zítra jdeme zase.
EMAIL.dudden@seznam .cz
Romana (Po, 9. 12. 2013 - 12:12)
Dobrý den, mohu požádat taky o ten recept?Máme devítiletou fenu drsnosrstého jezevčíka a několikátý den má problém se zadní částí těla. U veterináře jsme byli včera a jdeme opět zítra. Zatím dostala injekci na bolest. rengten problém s páteří neukázal, tak zatím příčinu neznáme. Moc děkuji. [email protected]
Helusak (Pá, 20. 12. 2013 - 21:12)
Recept je stejný jako psala paní pode mnou
Recept je n 10KG VÁHY. Pejskovi budete muset nahřívat záda a masírovat, když to půjde i cvičit s nožičkama, ale vše bych nechala na vašem uvážení podle toho, jak se pejskovi povede.
RECEPT:
thiamin 1/4- 2x týdně, calcium 1/4 - 2x týdně
E.vitamín celý - 3x denně, B.komplex celý- 1x denně, A.vitamín celý - 3x týdně
Pokud si nebudete vědět rady nebo při rozlišné hmotnosti pejska poraďte se se svým zvěrolékařem.
Tereza (St, 2. 7. 2014 - 17:07)
Dobrý den,
mám tříletého jorkšírka a dnes z ničeho nic 2x zvracel a nemůže vůbec na zadní nohy.Na procházce byl v pohodě, radoval se ale teď jen leží a dívá se.
jorkšír (Čt, 3. 7. 2014 - 09:07)
Dobrý den,
mám...Proč hledáte radu tady??Vemte pejska na ruku a utíkejte s ním k doktorovi než bude pozdě.Může se jednat o mrtvici a to je hodně vážné.Ale když jsou mu 3 roky tak se z toho může dostat při správné péči.Můj pudlík měl stejné příznaky ve 14,5 letech.Ihned byl u doktora,přežil i když ochrnuté zadní nožičky.Za 24 hodin 2 mrtvice,znovu ihned doktor-konec,i když se vet.snažil ho zachránit.
jájina (Po, 15. 12. 2014 - 14:12)
Měly jsme taky jezevčíka...Dobrý den, reaguji na váš příspěvek a moc bych prosila o váš recept.Jsme moc smutní - náš 6 ti letý jezevčík trpasličí drsňáček má stejný problém. Děkuji a přeji hezký den z K.Varů
Miroslav Toman (Čt, 1. 1. 2015 - 19:01)
Dobrý den mám doma 5 letos fenku Yorkshira. Ráno jsme vstali a zjistili jsme, že pejsek nemůžu otočit hlavu na jednu stranu, nevím jestli během noci jsme ji nějak ublížili, protože s námi spí v posteli. Jinak je v pořádku chodí i skáče a jí. Na pravou stranu se otočí v klidu a na levou když na to zapomene a otočí se tak zakňučí. Nenapadá vás co by s ní mohlo být? A zda-li by nepomohl klidový režim.

Děkuji Toman
luboš (So, 6. 6. 2015 - 15:06)
dobrý den, vidím, že jsete odpověd nedostal. zajímalo by mne , jak jste dopadli?? máme stejný problém. děkuji luboš
Andy (Ne, 4. 10. 2015 - 13:10)
Asi před 15 lety jsme měli...Brufen psovi to je to nejhorší co mu můžete dát
Hybes (Ne, 21. 2. 2016 - 11:02)
20.2.2016 odpoledne obe feny krysarika matka a cera behali jako by nic.vecer jedna z fen-cera stari 3roky skakala po rukach a na nohy vubec nemohla.coz trvalo az do 3 do rana kdy sem z toho nespal.dopoledne po cca 10 hod.uz na nohy normalne naslapovala a asi to vypada ok.zadny prasek nedostala.
Chmelíková (St, 3. 1. 2018 - 21:01)
Dobrý den, reaguji na váš...Dobrý den. Prosím vyzkoušeli jste ten recept vitamínů pro ochrnutého jezevčíka? Pomohlo to? Máme stejný problém :-(
Jitka Svobodová (Po, 17. 12. 2018 - 00:12)
Prosím můžete mě poslat recept jak jste vyléčila Vašeho pejska?Ochrnul nám jezevčík na zadní nožičky a má bolesti.Veterinářská pomoc nepomáhá.Je jí 9let a nechcem jí dát uspat.Hledáme kdo by mol pomoci a třeba to zabere.Předem moc děkuji za pomoc.Svobodová.
[email protected].
Eva (Út, 8. 1. 2019 - 07:01)
Dobrý den Vážená paní,
mám stejný problém s Yorkšírem je mu 7 let a je to můj nejlepší přítel. Nemohu se s mířit s tím že bych ho dala uspat. Trvá to už 14 dní . Jestli byste byla tak ochotna a poslala mi recept o kterém píšete. Předem děkuji za odpověď na e-mail : [email protected]
Lucie Malá (So, 18. 7. 2020 - 22:07)
Moc prosim o zaslani receptiku, mame s pejskem ten samy problém, je to nas milacek.Tady je můj email - [email protected]
předem moc děkuji
Alena (Čt, 8. 10. 2020 - 15:10)
Dobrý den , mám stejný problem s jezevčíkem má 6let prosím o zaslání receptu na adresu [email protected] děkuji moc
Dagmar Dvořakova (Čt, 18. 2. 2021 - 19:02)
Dobry den,mame 6letou staffbulku a jiz delsi dobu kulha stridave na levou a pravou nozku.Jsme po nekolika rentgenech a chodime 1xmesicne na hyaluron.obstriky,davame denne arthronis a chondro super.V chladnych dnech je videt,ze ji boli vstavani,dlouho trva nez se rozchodi.Zjistila jsem,ze ji to nejvic boli v oblasti kříži a kdyz ji masiruji bederni pater,samovolne se zjezi chlupy a je videt,ze tam je ten problem.Prede 2 roky ji napadl hladovy pittbul a 3 nam trvalo 20minut,nez jsme ji vysvobodili.Jak na ni visel,tak pry doslo k pohmozdeni krcni páteře,ale hlavne asi bederni.Myslite,ze by Vas recept vhodne podporil lecbu?Dekuji mocmoc za odpoved.
helusak (Po, 7. 12. 2009 - 11:12)
Měly jsme taky jezevčíka hrubosrstého a ochrnul nám na zadní nohy, bylo to pro něj opravdu stresující. Vždy se chtěl rozeběhnout a nemohl. Hlavně nevětší problém nastal, když potřeboval na velkou. Nešlo mu to, protože se nemohl nahrbit. Chodili jsme s ním na injekce k veterináři, ale ty nepomáhaly. Nakonec se vše ve stěstí obrátilo. Chovatelka nám dala recept jak se této potíže zbavit. Byla dříve zdravotní sestrou, tak nám napsala různé vitamíny, ktéré pes má brát v průběhu týdne a ono to zabralo. Pejsek jako mávnutí proutkem začal opět chodit a dožil se krásných 16-ti let. Jetli bude mít někdo zájem mohu Vám poslat zadarmo tento receptík. Pište [email protected]
Reklama