Cukrová past
Jsem přesvědčen, že rozsáhlé užívání cukru v naší kultuře představuje zásadní problém pro zdraví lidí. Jeho nadměrná konzumace (v USA ročně více než 45 kg na osobu) je primárním zdrojem nemocí jak fyzických, tak duševních, které postihují děti i dospělé. Cukr přispívá ke vzniku všech nejběžnějších známých chorob, kažení zubů a obezitě. Chcete-li jíst zdravě, musíte cukr vynechat, omezit příjem rafinovaných potravin a nahradit je příjmem polysacharidů, jako jsou obiloviny.
William Duffy ve své knize Cukrová deprese silně apeluje na to, abychom z jídelníčku rafinovaný cukr vyřadili, a popisuje svou vlastní dramatickou změnu. která nastala, když přestal jíst cukr.
Rozebírá historii cukru od počátků výroby rafinovaného cukru, chronologicky řadí jeho použití a vlivy, které měl cukr na různé společnosti. Bezpočetné příklady zavedení rafinovaného cukru do civilizace ukazují rychlý nárůst infekčních onemocnění a cukrovky a pokles obecné zdravotní úrovně daných lidí. Počátky cukrovarnického průmyslu a otrokářství v letech 1600-1700 spolu úzce souvisejí stejně jako dobře prozkoumaná souvislost mezi použitím tabáku získávaného cukrem a plicní rakovinou. (U tabáku získávaného přírodním sušením tomu tak očividně není).
Možná, že právě kvůli střídavým zvratům fyzického stavu a následné duševní nerovnováze, jako jsou deprese, úzkost a podrážděnost, způsobeným cukrem vznikly ve Francii v 17. století první psychiatrické léčebny. Mozkové buňky reagují na změny hladiny cukru v krvi nejcitlivěji. Degenerativní účinky cukru lze také sledovat v určitých situacích, kdy je cukr používán jako hlavní zdroj potravy. Z lékařského hlediska lze tyto duševní výkyvy a fyzické degenerace pochopit, když vezmeme v úvahu fakt, že cukr ničí v těle mnoho důležitých živin, jako jsou bílkoviny, vitamin B, zinek, chróm a hořčík, které jsou bezezbytku důležité pro duševní i citové funkce a jejichž úbytek je spojován s depresemi, únavou a nízkou hladinou cukru v krvi.
Rafinovaný cukr může také vyvolávat menstruační bolesti a ženské problémy, protože v tomto období se metabolismus mění. Vyloučením cukru se můžete těchto menstruačních potíží zbavit. Do čínského lékařství to skvěle zapadá, protože zdraví sleziny zde souvisí s vyvážeností sladkých jídel a pravidelnou menstruací. Nadbytek sladkostí (cukru) může slezinu vyvést z rovnováhy, a to může vést k menstruačním potížím.
Z dalších příkladů a názorů na cukr uvádím názor Sira Fredericka Bantinga z roku 1929 z Panamy, který si všiml, že majitelé plantáží, kteří konzumovali velké množství svého rafinovaného cukru, obvykle trpěli cukrovkou, zatímco sklízeči třtiny, kteří pouze žvýkali surovou třtinu, žádné příznaky cukrovky neměli. Ve 30. letech 20. stol. vedl stomatolog dr. Weston Price průzkum, při němž objel svět, a ničivé účinky rafinovaného cukru u domorodých národů popisuje ve své knize Strava a fyzická degenerace: srovnání primitivních a moderních stravovacích návyků a jejich vlivů:
Lidé, kteří žijí v tzv. zaostalých primitivních podmínkách, měli vynikající zuby a obecně se těšili skvělému zdraví. Jedli přírodní nerafinované potraviny ze svého okolí. Jakmile jim byly v důsledku styku s civilizací přivezeny rafinované cukernaté potraviny, započala u nich fyzická degenerace, která se začala rozvíjet způsobem pozorovatelným během jedné jediné generace.
Zdroj: Elson M. Haas - Jak zůstat zdravý v každém ročním období
- Odpovědět
Pošli odkaz