Reklama

5 důvodů, proč si vybrat antiparazitika u veterináře

Všichni milovníci psů a koček vědí, že výběr vhodných antiparazitních přípravků je nelehký úkol. Každý pes a kočka je jedinečné stvoření, které má specifické potřeby při výběru antiparazitik. V době internetu a petshopů je pro lidi stále jednodušší antiparazitika objednat či zakoupit v obchodě. Následně ale mohou být majitelé domácích mazlíčků nepříjemně překvapeni a nakonec zamíří na veterinu. Proč se při výběru těchto přípravků poradit s veterinářem?

Na internetu a v petshopech jen málokdy najdete celé spektrum antiparazitárních přípravků, které by byly vhodné právě pro vašeho miláčka. Například na některé přípravky již mají klíšťata a blechy vytvořenou rezistenci, a moderní přípravky na předpis se zde nesmí prodávat. Veterinář oproti tomu dokáže přesně vybrat potřebnou účinnou látku a zároveň doporučit vhodný produkt. K dispozici má přitom ty nejmodernější přípravky.

Prodavač v petshopu nebo online obchod neumí posoudit zdravotní stav vašeho psa nebo kočky. Také nezná historii chorob a alergií zvířátka, které by mohly ovlivnit finální výběr antiparazitik. Naopak, veterinární lékař dokáže přesně vyhodnotit zdravotní stav vašeho miláčka a aplikovat vhodný přípravek.

Různé antiparazitární přípravky, které jsou vhodné pro psy, mohou být jedovaté pro kočky a také nevhodné pro kontakt s malým dítětem. “V takovém případě je ideální použít inovativní antiparazitární produkty, jako jsou například žvýkací tablety nebo spot-on přípravky. Výhodou kvalitních spot-on přípravků je zejména voděodolnost a také, že nezůstávají na povrchu, ale pronikají přímo do kůže. Díky tomu neohrožují jiná zvířata nebo malé děti, žijící ve společné domácnosti, “konstatuje MVDr. Kateřina Kaděrová z Veterinární kliniky v Uherském Hradišti. Nezapomeňte proto předem lékaře upozornit na to, jaká zvířata se ve vaší domácnosti nacházejí a zda s nimi přichází do styku i malé děti.

Důležitým faktorem je také skladování, resp. distribuce výrobků. Pokud při skladování nebo doručování antiparazitik není dodržena správná teplota či jiné důležité opatření, může nastat problém. Antiparazitární přípravek ztratí účinnost nebo vyvolá alergickou reakci. Skladování a doručování přípravků jsou v tomto případě skutečně důležitými faktory, které byste měli pozorně zvážit.

Reklama

Posledním, ale neméně důležitým faktorem je, že s každým antiparazitikem, resp. léčivem je nutné správně zacházet. Je potřeba znát odpovědi na otázky, jak jej aplikovat, jak často, v jakém čase a v jaké aplikační formě, zda ve formě tablety, spot-on nebo obojku. Na tyto otázky vám dokáže přesně a jednoznačně odpovědět veterinář, který má vzdělání v oboru, má za sebou praxi, zkušenosti, a také zpětnou vazbu od ostatních pacientů, což je nenahraditelné.
 

Reklama

Komentáře

VoLenka73 (Pá, 6. 11. 2020 - 13:11)
Ono je důležité najít si i správná antiparazitika pro sebe. Já se pravidelně odčervuji wurmexem a myslím, že to je stejně důležité jako odčervování mazlíčků.
Kačka (So, 5. 12. 2020 - 15:12)
Wurmex? to jsem chtěla vyzkoušet potom, co jsem měla s pariazity nepříjemné zkušenosti. Bylo mi to doporučeno od známých, co to používají a jsou s tím spokojeni, tak si o tom hledám různé informace, zda si to mám koupit.
Lucie (Po, 9. 11. 2020 - 20:11)
Dobrý den, také si myslím, že odčervování lidí je stejně důležité jako odčervování zvířat. Snižuje to riziko nežádoucích parazitů v těle a různých onemocnění s tím spojených.
Míša (Ne, 13. 12. 2020 - 19:12)
Já wurmex beru pravidelně a jsem s nim spokojená
Lucie (Ne, 31. 1. 2021 - 21:01)
Co konkrétně vám to odčervování přináší? Také o tom uvažuju, ale zajímá mě názor, proč to vlastně děláte
Reklama