Reklama

Jak se vyznat v široké nabídce krmiv pro kočky

Jestliže považujeme kočku za domácího mazlíčka a člena rodiny, tak máme zájem o její zdraví a spokojenost. Strava koček dnes už neslouží k „přežití“, ale ke spokojenému životu a prevenci možných onemocnění.

Zdravé výživě koček se věnují vědecká veterinární pracoviště, která využívají poznatky v praxi při tvorbě optimálních receptur. Zdaleka ne všichni výrobci krmiv investují do výzkumu a řídí se doporučením veterinárních dietologů. Proto je třeba krmivo pro kočky pečlivě vybírat.

Co je podstatné pro výběr kvalitního krmiva?

Výzkum

Je důležité, aby výrobce věděl, čeho vlastně chce svým krmivem dosáhnout. Jestli chce jenom zajistit přísun energie, nebo zda chce nějakým přirozeným způsobem podporovat zdraví jednotlivých orgánů, zohlednit různé životní fáze a zahrnout poslední poznatky  
z celosvětového výzkumu na poli výživy koček. Hladiny základních živin jsou už mnoho let známé, výzkum tedy probíhá na zdokonalení krmiv ve prospěch kočičího zdraví.

Reklama

Výběr surovin

Kvalita surovin použitých pro výrobu krmiva zásadně ovlivňuje obsah některých aminokyselin, omega mastných kyselin, vitamínů a jiných důležitých látek. Pokud by se k výrobě používalo nekvalitní maso, obiloviny nebo tuky, tak výsledek nemůže dosahovat potřebných nutričních hodnot. V tomto ohledu je kontrola a laboratorní rozbor vstupních surovin pro kočičí krmivo naprosto srovnatelná
s potravinářskou výrobou pro „lidské“ spotřebitele.

Technologie zpracování

Dobré a kvalitní suroviny však samy o sobě ještě nejsou zárukou optimálního výsledku. Některé citlivé látky se při sterilizačních teplotách mohou zničit. Laboratorní rozbor je tedy důležité dělat nejenom ve vstupních surovinách, ale i ve finálních výrobcích. Krmivo by mělo mít při konzumaci kočkou formu, která je stravitelná a pro organismus kočky dobře využitelná. Čím méně zatěžujícího balastu krmivo obsahuje, tím je pro kočku stravitelnější a kvalitnější.

Výsledkem splnění těchto tří kritérií je pak prověřená kvalitní receptura, která je prospěšná pro zdraví koček, je pro ně dobře využitelná a dobře stravitelná.

Poměr cena: výkon

Nejlevnější krmiva mají ceny nízké na úkor kvality použitých surovin. Podezřele levná krmiva nemohou obsahovat správné množství nezbytných živin. „Rozumně“ levná krmiva  začínají s cenou na cca 10 Kč za 100 g vlhkého krmiva nebo na cca 60 Kč za 1 kg granulí
a pokryjí základní životní potřeby. Kočku je možné bez problémů krmit celý život levnějšími značkami, protože obsahují všechny potřebné živiny, tzn. bílkoviny, minerální látky, vitamíny a dostatek energie na pokrytí základních životních potřeb. Cena krmiv „střední třídy“ se běžně pohybuje kolem cca 12 Kč za 100 g vlhkého krmiva nebo 85 Kč za 1 kg granulovaného krmiva.

Za co se připlácí

Dražší receptury přinášejí určitý benefit, např. lepší stravitelnost díky použití lépe stravitelných bílkovin. V základních recepturách tedy najdeme převážně hovězí maso,
u dražších drůbeží a u nejdražších většinou lehce stravitelné rybí maso. Čím stravitelnější bílkovina, tím je sice dražší, ale na druhou stranu se snižuje množství krmiva, které musí organismus přijmout. Složení krmiv lze vylepšovat přidáním rostlinných extraktů nebo bylin pro posílení funkce jednotlivých orgánů nebo zdraví celého organismu.

Zdokonalování receptur

V současné době se také ve výživě lidí využívají antioxidanty na podporu obranyschopnosti vůči různým onemocněním. Antioxidanty jsou také v některých krmivech pro kočky, kromě zlepšení imunity také urychlují hojení ran. Do některých receptur se přidávají přísady jako je měsíček lékařský, čekanka (příznivý vliv na trávicí systém, srdce
a krevní oběh) nebo yucca (zlepšuje fyziologické pochody a příznivě ovlivňuje trávicí systém). Dále je možné podpořit zažívání přidáním lněného semínka nebo psyllia (obaly semen jitrocele indického). Přidání výtažků ze zeleného čaje pomáhá k dezinfekci dutiny ústní, je obsažen např. ve Whiskas Dentabits.

Aby dobře chutnalo

Vždy je však potřeba pohlížet na recepturu jako celek a přídavky jednotlivých látek správně vyvažovat. Nebylo by nic platné přidat do receptury vše najednou, kdyby to kočce nechutnalo. Umění namíchat zdravotně prospěšnou, ale zároveň chutnou recepturu. Každý přídavek dalších surovin je nutné zvážit a vyzkoušet. Přidané extrakty a imunostimulanty nejsou zadarmo, takže ve spojení s lehce stravitelnými bílkovinami se výrazně odrazí
v konečné ceně vyrobeného krmiva. Finančně náročné nejsou jen jednotlivé složky krmiva, ale také výzkum nových technologií a umění zapracovat vědecké poznatky do reálné receptury.

Prevence se vyplatí

Pokud chce chovatel dopřát svojí kočce krmivo, které podpoří její zdravotní stav a aktivní životní styl, měl by zvolit kvalitní krmivo, jehož složení a technologie odpovídá posledním vědeckým poznatkům, je vyrobeno z kvalitních surovin, je prověřené a lehce stravitelné. Byť jsou tato krmiva cenově výše, tak investice do kvalitních receptur se vždy vyplatí. Prevence zdraví je totiž vždy levnější než řešení zdravotních problémů, jako je obezita cukrovka, špatný vývin kostry, problémy s kůží a srstí, reprodukční problémy, průjmy nebo naopak zácpy.

MVDr. Leoš Železný -
veterinář, odborník na výživu koček a psů,  spolupracovník anglického výzkumného centra Waltham

Reklama

Komentáře

Nora (Pá, 25. 3. 2011 - 09:03)
To je všechno hezké, ale jak laik pozná, co je kvalitní krmivo, tj. kdy je cena vyšší oprávněně a kdy je do ní započítána reklama a je to jen obchodní trik?
! (So, 26. 3. 2011 - 20:03)
A co jiného než obchodní triky by to mělo být?
Hela (Ne, 27. 3. 2011 - 07:03)
Muj kocour jí jedině wiskas suché krmivo a i kapsičky. Vybral si to hned jako kotě a když mu dam něco jiného, papa malo. Všimla jsem si, ze ani on a ani můj pes nežerou krmiva světla..myslím tím suché krmení. To, co nema tmavou barvu,je jen šrot a žadné maso..Koupila jsem na zkoušku opakovaně slavnou Purinu a po vysypaní to mělo barvu světlé hořčice. Taky to nikdo nežral..
Mirena (Ne, 27. 3. 2011 - 19:03)
Moje kočka papá granule Hills a kapsičky Whiskas. Nic jí nechybí.
grapík (Čt, 29. 3. 2012 - 08:03)
Naše kočičky jako kotata a mladé dostávali granule s vysokým obsahem taurinu, mají obravské nádherné oči, protože taurin skvěle propívám právě zraku. A co se týkágranulí friskies whiskas a spol jsou hlavně mediální masírka kde platíte hlavně za značku. Zkuste říct veterináři krmím friskísema bude na vás koukat jak na mučitele koček. Tyhle granule mají velmi vysoký obsah soli - aby to číčám chutnalo. Ta se jim ale bohužel usazuje v ledvinách a zanáší jeho organismus. Zatim nejlepší a nejchutnější pro kočky co jsem objevila v slušném poměru cena/výkon je Acana s rybama. Víc než polovina jsou opravdu ryby a žádná sul, mouky a škroby. Kapsičkx kočenky sice milují ale pro jejich zdraví - zvlášt u koček s problémy nejsou ideální na každodenní stravování. U kočky bez potíží jedna kapsička denně neuškodí.
Jan (So, 19. 1. 2013 - 19:01)
Dobrý den.Chtěl bych se zeptat zda granule Whiskas pro kočky jsou pro kočky zdravé? děkuji
! (So, 19. 1. 2013 - 19:01)
Já to nežeru tak co!
ka2 (Po, 24. 3. 2014 - 19:03)
driv jsem koci davala whiskas friskies i granule i maso... ted je tlusta jako becka a granule ji prestaly chutnat... tak sem neco pohledala a ted sem koupila applaws je tam 80% masa teda pise se to na obalu.. zatim si zvyka ale staci ji o dost min...tak doufam ze zhubne.a urcite se k friskiesum nevratim... mimochodem ty granule sem koupila 7,5kg za 999 ci tak nejak... takze ani nijak drazsi nejsou
alzbeta smith (Út, 15. 4. 2014 - 23:04)
To je všechno hezké, ale...Dobrý den,
Krmivo se rozděluje do 3 druhů standardní, prémiové a superprémiové. Mezi sebou se liší především kvalitou a podílem použitých surovin. Pokud chcete aby Vaše kočka měla to nejlepší používejte superprémiové jako je například Purina One, kterou nyní můžete vyzkoušet v 3-týdenní testu. Test naleznete na těchto stránkách: http://www.purina-one.cz/3tydenni-test/.
! (St, 16. 4. 2014 - 20:04)
Je to velmi jednoduché. Kočky by kupovaly Whiskas.
Katrin (Čt, 8. 5. 2014 - 20:05)
Dobrý den, máte někdo zkušenost s Taste of the Wild Canyon River Feline?kocour získal alergii z krmiva Hills-prý plné obilí...díky
Tom (St, 28. 10. 2015 - 19:10)
Určitě bych doporučil purina one krmivo. Moje kočička po tom je živá ma krásnou srst a žádné problémy se žaludkem :)
Marky Mark X (St, 28. 10. 2015 - 21:10)
Purina, nebo Hills.
Eva (Čt, 29. 10. 2015 - 20:10)
Purina, nebo Hills.A royalku? Jaké máte zkušenosti, kupuji ji kastrovaným kocourům.
// (Čt, 29. 10. 2015 - 22:10)
Když byl náš kocour Mourek ještě na živu, tak
jsme mu dávali Kitekat nebo Propesko. No teď už si debužíruje v kočičím nebíčku...
H (Čt, 29. 10. 2015 - 23:10)
Můj kastrovaný siamský kocour dostává Whiskas granule a kapsičky. Ty ovšem spíše olíže a jí vůbec málo. Ale každý den dostane malý talířek syrového masa ! 7.února 20016 mu bude 17 let, nemá jediný šedivý chlup, je aktivní a má všechny zuby. Mám kocoury téměř celý život, ale nikdy bych nevynechávala trvale to syrové maso. Je to nejpřirozenější jídlo pro šelmu. Ostatní je příkrm. Ale siamáci málo jedí, jiného bych možná neuživila:-)
Monča (Út, 21. 6. 2016 - 22:06)
Máte někdo zkušenost s krmivem Faraon??
H (Út, 21. 6. 2016 - 23:06)
Máte někdo zkušenost s...Kdysi jsem sehnala malá balení nebo vzorky od všech možných krmiv-týká se to granulí. Nachystala misky a počkala. Kocour si neomylně vybral sám. Napadlo mně to po přečtení jedné knihy od světově proslulého veterináře. Také výrobce krmiv. On vše tak testoval na svém kocourovi.
Kudrová (Ne, 26. 6. 2016 - 23:06)
Objednáváme pro psa Hi energy, má to vysoký podíl masa ale to je teda krmivo pro psy v zátěži. Nevím co přesně hledáte?
Hela (Po, 27. 6. 2016 - 09:06)
Objednáváme pro psa Hi...Hledá něco pro kočky. A pro ně je vhodná masitá strava. Maso je základ, kapsičky dávám jako příkrm. Kočka není pes:.) K dispozici má můj kocour granule whiskas , talíř syrového masa jednou denně a trochu kapsičky-tu jen olíže. Nemá nadváhu, v únoru mu bylo 17 let. Jediný šedivý chlup a všechny zuby. Moje známá dělá v masně a její kočka má 18 let a měla i kotata..Také záleží na druhu, můj je siamák a ti žijí déle. A maso, maso, maso......
Laura (Út, 28. 6. 2016 - 07:06)
Mám 7 let starou britku. Kapsičky nechce ani žádné masové tyčinky. Je jen na granulích. V začátku to byl Hills, pak různé na zkoušku a teď je na Canin Royal. Chutná jí, není nemocná, u veta je jednou za rok na očkování. Chodí ven, ale přes noc je doma. Pamlsky dostává za odměnu. Většinou nějské suché . Veterinář potvrdil, že jí dobré granule stačí.
Vlasta9 (St, 25. 1. 2017 - 17:01)
Jak říkáte, zvíře je člen rodiny a proto by se k němu mělo tak i chovat. Snažíme se všichni ze všech sil, aby se naše kočičky měly co nejlíp. Nejvíc jim chutná krmivo značky Brit Care, to jim totiž chutná nejvíc, takže si myslím, že si dovedou říct, co je pro ně dobré. Vždycky kupujeme na https://www.fajnzviratka.cz/, ve větším množství, takže uplatníme poštovné zdarma. Mohu jen doporučit :)
Brita (St, 25. 1. 2017 - 17:01)
Naší kočce - britce toto krmivo nechutná . Jen Royal Canin. Nic k tomu, občas kousek masové tyčinky.
Eli4 (Pá, 28. 7. 2017 - 22:07)
To je všechno hezké, ale...Tak jak pro psa tak pro kočku zásadně kupujeme kvalitní kanadské krmení Anku. https://www.zooo.cz/anka-maintenance-10kg-P9123/
Lenka (Čt, 21. 4. 2022 - 15:04)
Má někdo zkušenost s krmivem ze stránky www.marppetfood.cz? Děkuji
Míša (Pá, 22. 4. 2022 - 09:04)
no já na této stránce kupuju jídlo našim pejskům
Klára (Ne, 24. 4. 2022 - 17:04)
Ano, i já stránku www.marppetfood.cz znám. Kupujeme tam granulky a pamlsky pejskům i našim kočičkám a jsem spokojeni
Helena (Po, 25. 4. 2022 - 10:04)
které u vás frčí nejvíc?
Janinka (Čt, 12. 5. 2022 - 20:05)
my taktéž kupujeme na stránce www.marppetfood.cz, nejvíce oblíbené jsou jehněčí
Míša (Út, 17. 5. 2022 - 18:05)
jakou máte rasu? Nemají nějaké intolerance?
Helena (Ne, 22. 5. 2022 - 10:05)
Tak to je dobrá náhoda, naše Micka taky miluje granulky z marppetfood.cz. Jsem je objevila náhodou na základě reklamy a super
Iva (Út, 24. 5. 2022 - 18:05)
Kupujete na tom marppetfood.cz teda i pamlsky?
Teera (Čt, 26. 5. 2022 - 19:05)
já to znám tuhle stránku, myslím to www.marppetfood.cz, ale nikdy jsem nezakoupila, ale pokud to má dobré recenze, tak teda asi taky vzkouším
Olča (Pá, 27. 5. 2022 - 13:05)
Zkuste, taky ji znám. Budete spokojena.
Dáša (Ne, 29. 5. 2022 - 18:05)
ano, taktéž marp granule znám a i mnoho přátel je pejskům dává
Valina (Čt, 16. 6. 2022 - 14:06)
ano, granulky jsou základ pro zdravé zvíře
Helena (Ne, 19. 6. 2022 - 18:06)
které granule máte z netu vyzkoušené? Třeba z té stránky marppetfood.cz?
Laura (Út, 21. 6. 2022 - 20:06)
My tam objednáváme ty s lososem
Míša (Pá, 24. 6. 2022 - 07:06)
je dobré koukat na recenze.. a obecně ten marppetfood.cz má velice dobré hodnocení
Iva (Ne, 26. 6. 2022 - 18:06)
berete tam pro psy i kočky?
Míša (Po, 27. 6. 2022 - 15:06)
já tam beru i pro kočku, i konzervy a pamlsky. Vše při jednom
Magda (St, 6. 7. 2022 - 09:07)
každý pejsek je jiný a kočka také, každé/mu sedí něco jiného. Vyzkoušejte a uvidíte. Eshop marppetfood.cz je mezi chovateli známý. Tak pravděpodobně sedne i vašim mazlíkům
Lucka J. (Út, 12. 7. 2022 - 20:07)
Tak pokud je to tak dobré ta stránka, tak kouknu taktéž
Návštěvník (Čt, 14. 7. 2022 - 19:07)
Dobrý den, taktéž jste mě nalákali. Zkusím tedy na tu stránku www.marppetfood.cz nakouknout.. třeba taktéž budeme spokojeni
Gita (So, 16. 7. 2022 - 20:07)
JO, to nakoukněte. Výběr mají široký a vyberete pro jakéhokoliv pejska
Návštěvník (St, 20. 7. 2022 - 20:07)
už jsem si tam objednala, tak uvidím
Vlada (Po, 25. 7. 2022 - 15:07)
Dobrý den, jsem tedy netušila, jak je eshop marppetfood.cz rozšířen
Killi (St, 17. 8. 2022 - 15:08)
Taky koukám, ale mají opravdu kvalitní granule.
Gabka (Čt, 18. 8. 2022 - 16:08)
My jsme s Marp stravou začali docela nedávno, ale rozdíly jsou již nyní dost znatelné
Emma (Pá, 19. 8. 2022 - 16:08)
ano, je to rozhodně dobré rozhodnutí. Je to velmi vhodné pro citlivé zažívání a mnohdy to psům velice pomůže přejít na jinou stravu
Reklama