Samotná daň na tuky s hubnutím nepomůže
“Zvýšená cena není, a zřejmě ani nebude správným výchovně vzdělávacím prostředkem, který přivede lidi ke změně stravovacích návyků. Nepřímo to potvrzuje i skutečnost, že zvýšení cen například za alkohol nemělo zásadní vliv na pokles jeho konzumace,“ říká výživová specialistka Mgr. Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment.
Změnit stravování k lepšímu navíc není možné jen jednoduchým omezením některé z hlavních živin. “V současné době je potřeba řešit nejen zvýšené množství nasycených mastných kyselin v potravě, ale také nadbytek sacharidů, především těch jednoduchých, a naopak nedostatek kvalitních bílkovin a mikroživin, jako jsou vitamíny, minerály nebo enzymy,“ shrnuje Kristýna Galová.
Podle ní by bylo získané finanční prostředky vhodné použít na výživové vzdělání obyvatel. “Osvěta by se neměla týkat jen nasycených tuků, které jsou zavedením této daně vyzdviženy jako hlavní viník špatného stravování. Vzdělávání by se zabývat stravováním obecně.“ Zajímavým faktem přitom je, že nikde na světě zatím neexistuje koncepce kontinuálního výživového vzdělávání obyvatelstva.
Hon na tuky není v rámci novodobých pokusů zlepšit stravovací návyky ničím novým. Začal v šedesátých letech dvacátého století a tehdy vedl k přehodnocení všeobecných stravovacích doporučení a změně výživové pyramidy - snížilo se procento tuků a naopak se zvýšilo zastoupení sacharidů v jídelníčku. To však nepřineslo žádné řešení v rámci zlepšení hmotnosti a zdraví populace, ale právě naopak. Došlo k epidemii obezity a nárůstu civilizačních onemocnění.
Komentáře
Nejvíce problémů se zvýšeným cholesterolem a tuky v krvi mají masožravci.
Samozřejmě s v kombinaci s genetickými předpoklady.
- Odpovědět
Pošli odkaz