Reklama

Lidský čich dokáže rozpoznat téměř nekonečně vůní a pachů

Dosud se přitom tvrdilo, že člověk dokáže rozpoznat jen přes 10.000 pachů. Podle agentury Reuters však američtí vědci zjistili, že lidský čich dokáže rozlišit téměř nekonečné množství vůní a pachů.

Vědci z Rockefellerovy univerzity v New Yorku provedli pokus s 26 muži a ženami různých ras a etnik ve věku od 20 do 48 let. Dobrovolníci dostali vždy po třech lahvičkách, dvě se stejným obsahem a jednu s odlišným. Celkem takto měli určit 264 různých vůní zahrnujících například aroma citrusů, máty, česneku, kůže nebo tabáku.

    Vědci zaznamenávali jejich úspěšnost a na základě všech možných kombinací použitých 128 molekul látek spočítali, kolik různých odérů by měl být průměrný člověk schopen rozpoznat. Je to více než bilion.

    “Tím nejdůležitějším přínosem tohoto výzkumu je to, že reviduje dosavadní představu, že lidé mají mizerný čich,“ řekla Leslie Vosshallová, jejíž tým studii zveřejnil v časopise Science.

    Jiné výzkumy ukázaly, že lidé dokážou rozlišit několik milionů barev a zhruba 340.000 zvuků, ale rozsah lidského čichu zůstával záhadou. Už od 20. let minulého století se přitom tradovalo, že čich člověka je schopen rozeznat pouze kolem 10.000 pachů.

Reklama

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Reklama