Reklama

Nejvhodnější olej do kuchyně - olivový olej

Olivový olej je jeden ze zdraví nejvíce prospěšných olejů. V zemích okolo Středozemního moře, kde je největší spotřeba tohoto oleje, je proti evropskému průměru nižší výskyt srdečních, cévních i nádorových chorob. Olivový olej, zejména panenský olivový olej (z prvního lisování) obsahuje množství látek s antioxidačními účinky a esenciální nenasycenou mastnou kyselinu olejovou. Olivový olej má pozitivní vliv i na zdravou střevní mikroflóru. Olej z oliv je vhodný nejen ve stavu syrovém - snáší dobře i vysoké teploty a dá se tedy použít k pečení, vařeni i smaženi. Jak si vybrat pro zdraví nejvhodnější olej a jak jej správně uchovávat?

Především záleží na kvalitě samotných oliv, na způsobu pěstování a lokalitě, kde se pěstují a na jejich zpracování.

Podle způsobu zpracování rozlišujeme následující druhy:

1) nejlepší a nejoceňovanější olej je s označením "extra panenský" (extra virgine), získaný pouze mechanickým lisováním za tepelných podmínek nezpůsobujících změnu kvality.

2) o něco méně ceněný, avšak stále ještě dobrý je "panenský" (virgine), získaný stejným způsobem jako předchozí.

3) olivový olej "bez přídomku" vznikl smíšením rafinovaných olivových olejů s různými oleji panenskými.

4) nejméně kvalitní olej je "z olivových výlisků" (di sansa d'.oliva), získaný kombinací rafinovaných extraktů z výlisků s oleji panenskými.

Na co si je třeba dávat pozor:

  • starý olej ztrácí chut' i kvalitu, proto kontrolujte datum výroby a hranici použitelnosti
  • světlo snižuje kvalitu oleje, proto by měl být plněn do tmavých, nejlépe zelených lahví
  • při skladování v teple dochází k chemickým reakcím, které podstatně sníží kvalitu
  • kvalitní olivový olej s označením "extra vergine" skutečně voní po olivách

    Zpracováno podle knihy M.J. Černická - Česká kuchařka podle krevních skupin

  • Reklama
    Reklama

    Komentáře

    jipe (Čt, 21. 11. 2002 - 15:11)
    Že olivový olej je jeden ze zdraví nejprospěšnějších olejů, je sice pravda, ale nutno dodat, kde tomu tak je. Autor článku správně uvádí oblast kolem Středozemního moře, kde olivy rostou. Rovněž Lila, která žije ve Španělsku, může tento olej bez větších rizik používat. Je tomu tak proto, že v těchto oblastech olivový olej svojí expanzivní energií JIN tvoří protipól klimatickému JANGu. V oblastech mírného pásma, kam patří i Česká republika, je naopak jeho používání po většinu roku nevhodné, protože klimatický JANG se zde projevuje výrazně jen během několika dnů v letních měsících (tzv. dny s tropickými teplotami). V této době lze olej bez rizika používat i u nás, ale jen v rámci tepelné úpravy pokrmů, čímž není myšleno zrovna smažení.
    Pro naší oblast je vhodný pro teplejší období např. olej slunečnicový, pro období chladné a zímní pak olej sezamový, které lépe energeticky "zapadají" do potřeb našeho jídelníčku.
    Nikdo pochopitelně nechce tvrdit, že po konzumaci jedné láhve olivového oleje za zimu zrovna umřeme. Je nutno si však uvědomit, že takových dietních chyb uděláme z neznalosti během jednoho dne desítky. Když se tyto chyby časem nasčítají, dostaví se zdánlivě nepochopitelné problémy - vzdor tomu, že jíme potraviny bio..., eko... atd.. Kdo nemá ve výživě žádný systém - myšleno stran energií JIN a JANG - může zůstat relativně klidný, protože olivový olej nebude asi tím hlavním, co mu může uškodit. jp
    lila (Ne, 29. 9. 2002 - 11:09)
    Musim potvrdit, posledni rok bydlim ve Spanelsku, kde se jiny nez olivovy olej prakticky nepouziva. Zlepsila se mi plet, vlasy i nehty.
    Ale prosim vas, kdyz uz pisete anglicky, davejte si taky pozor na gramatiku. Panensky je virgin, ne vergin.
    Lila
    drat (St, 2. 10. 2002 - 07:10)
    Pani chytra... Kazdy nemuze umet anglicky jako Ty...
    Rec byla o oleji. Buhvi z jakeho oleje tu plet mas,
    tak se priznej...
    Drat
    svatka (Po, 9. 1. 2006 - 23:01)
    Zajimalo by me, zda smazenim olivovy olej ztraci neco na sve kvalite, proc a co. Dekuji za pomoc a energii..
    kcutka (Po, 27. 2. 2006 - 13:02)
    Drat ... :)) suhlasim s tebou, pani Lili "chytrej" odkazujem: poculi ste uz niekedy o preklepe?
    kcutka (Po, 27. 2. 2006 - 13:02)
    Drat ... :)) suhlasim s tebou, pani Lili "chytrej" odkazujem: Poculi ste uz niekedy o preklepe? A Lilo, ked uz hovoris o gramatike, oslovenie "Vas" sa pise z velkym "V"...
    me (Po, 29. 1. 2007 - 23:01)
    K uplnosti seznamu jeste chybi zminit olej palmovy, Cerotino, ktery je zrejme nejkvalitnejsi:
    http://www.carotino.eu/produkty/carovice.htm
    žena 40+ (Út, 30. 1. 2007 - 11:01)
    Tento olej - CAROTINO - je dobrý, je hodně červený, takže se musí dávat pozor, všechno obarví, ale je to daň za to, že obsahuje opravdu hodně karotenu. Na chuť je moc dobrý, např. do leča nebo pod vajíčka, velká dobrota, navíc má jídlo zdravou opálenou barvu. Za studena oleje moc nemusím, ale tenhle je srovnatelný s olejem slunečnicovým, za studena lisovaným, který já považují za absolutní špičku, je voňavý a vynikající. Navíc v pí kvalitě, no, nekup to. Nedám na něj dopustit. Osobně mi olivový olej nechutná, má pro mě nějakou pachuť, se kterou se nemohu srovnat, ale to má každý nastaveno jinak, je to individuální.
    dietoložka (Út, 30. 1. 2007 - 20:01)
    Podle nejnovějších výzkumů se považuje za NEJzdravější olej ŘEPKOVÝ a LNĚNÝ.Obsahují tuky omega 3 a omega 6.Až po něm je olivový virgin.Olej slunečnicový je co do hodnot pro zdraví obyčejný olej.Olej PALMOVÝ obsahuje nasycená tuky-což zvyšuje hladinu LDL!!!!!
    mirakova (Ne, 10. 6. 2007 - 12:06)
    Koupila jsem olivový olej,několikkrát jsem ho použila do salátu,nevím proč mi potom zhořkl,že se nedal použít.
    Návštěvník (Ne, 10. 6. 2007 - 22:06)
    musíš tam dát jen pár kapek oleje ne jako v televizi půl litru tam je to reklama na olej
    Pozorovatel (Ne, 10. 6. 2007 - 23:06)
    Ze nejlepsi je EXTRA VIRGIN to vi i Zkopany.
    Petra (St, 20. 6. 2007 - 11:06)
    Zdravím všechny příznivce zdravých experimentů. Pro mne byl Carotino olej velkou naznámou a teď si bez něj vaření nedovedu vůbec představit. Nejen že má všechny výše popsané klady, včetně betakarotenu v té nejvhodnější formě, ale navíc dodá jídlům exotickou chuť i barvu. Bohužel, koupila jsem jej na Veletrhu zdravé výživy, a od té doby jej nemůžu sehnat. Pokud mi můžete někdo pomoci, prosím, dejte mi kontakt na místo, kde bych jej mohla zakoupit. Předem moc děkuji za ochotu (e-mail Sandra.leto"seznam.cz)
    Přeji krásný den
    Petra
    Boukal (St, 20. 6. 2007 - 16:06)
    Mám autodopravu a máme plno vyjetého oleje, šlo by na něm osmažit maso?
    mariana (Po, 30. 7. 2007 - 12:07)
    Olivový olej mám ráda ale jen do určitých jídel. Po té co jsem zkusila olej avokádový jsem mu úplně propadla...je mnohem jemnější takže jídlu zůstane jeho chuť..
    noEgo (Po, 21. 7. 2008 - 08:07)
    některé olivové oleje jsou hořké, chce to vychytat nějaký, který je jemný a ten kupovat(nevím, zda-li má hořkost něco spojeného s kvalitou)
    olejicek (Pá, 5. 12. 2008 - 23:12)
    Kdysi davno jsme olivovy olej ani poradne neznala, pak jsem zkousela ty ze supermarketu, moc me ale neoslovily svou chuti. Az jsem vyzkousela olej primo z Italie od jednoho mistniho vyrobce rodinneho typu, sice za vyssi cenu, ale ta chut..mnam..opravdu se se supermarketovymi oleji neda srovnavat. Varime na nem a pouzivame do studene kuchyne - jak se mi narodilo dite, tak jsem mu ho pridavala do jidla a musim rici, ze zacpu ani jine problemy jsme neznali. Doporucuji! Pokud kupuji u nas, tak na webu www.olivovy-olej. Maji je taky primo z Italie.
    david (So, 6. 12. 2008 - 10:12)
    můžu na olivovém oleji smažit?
    Návštěvník (Ne, 7. 12. 2008 - 09:12)
    Nejlepší je mogul ani nebudeš muset tlačit půjde to uplně samo !!!
    jendatichy (Ne, 7. 12. 2008 - 09:12)
    Davide,můžeš na něm i smažit,i si s ním mazat čuráčka.Když mi ho manželka oholí,tak mi ho namaže olivovým olejem,já jí taky.A nemáme ani žádné pupínky po holení.už to praktikujem takhle pěknou řádku let.jinak používáme do studené kuchině z rakouska Kuerbiskernoel je až velmi tmavě zelený,až skoro černý,a za to je velmi aromatický.3litrová plechovka nám stačí zhruba na rok.
    Návštěvník (Ne, 7. 12. 2008 - 16:12)
    A to si toho ptáka mažeš tím olejem každej den?? To musíš mít ty trencle z vixlaivantu !!!
    Petra (Čt, 8. 1. 2009 - 18:01)

    Na trhu je celá řada olivových olejů, ale který je ten nej...? Která značka? Popř. dá se to někde zjistit? Mám na mysli extra virgin /panenský/. Dík. P.
    petrina (Ne, 22. 2. 2009 - 23:02)
    Rozhodne je treba vybirat olivove oleje u specialistu..do supermarketu se proste ten nejkvalitnejsi olivovy olej nedostane, protoze by mel pak silenou cenu pro konecneho spotrebitele. Ja osobne si beru olivovy olej na jednom specializovanem webu, ktere maji olivove oleje z Italie od firmy Galiardi - vim, ze jsou fakt kvalitni a i cena odpovida kvalite..
    Petr (St, 21. 10. 2009 - 21:10)
    Mám dobrou zkušenost s portugalskýmí olivovými oleji. Doporučuji http://www.mediterraneantaste.eu/portugalske-olivove-oleje
    Granvin (St, 21. 10. 2009 - 21:10)
    Nejvhodnější olej do kuchyně? Na saláty a hotová jídla např. olivový olej, na smažení je ideální vepřové sádlo.
    Bearnsdorf (Čt, 22. 10. 2009 - 07:10)
    Kvalitni veprove sadlo. Jen v krajnim pripade pouzivat olivovy olej, napr. do salatu.
    Vychazejme z reality, v Italii by se mohlo olivovnikama dlazdit, tak tam pouzivaji olivovy olej. U nas se zvykli na jinou stravu.
    (Čt, 22. 10. 2009 - 07:10)

    Na trhu je celá řada...panenský za studena lisovaný olej,používám jen do salátů a každé ráno lžičku užívám na cévy a srdce,nejlepší lék.Smažit se na něm nemá vše vyprchá a má divnou chut,jinak smažím na sádle a přidávám řepkový olej-ten je jak olivové normální.Jinak koupím i stolní,ale nejvíce tento řepkový.
    tom (Čt, 22. 10. 2009 - 07:10)
    Nevím, kde lidé chodí na názory, že se nemá na panenském oleji smažit.
    Jediným kritériem pro smažení je teplota přepálení, kterou má nejvyšší asi sádlo, pokud se nepletu, ale olivový olej je hned za ním. Je to otázka spíše ekonomická, že je panenský olej je dražší než ten, který prošel tepelnou úpravou, je levnější, ale nehodí se do studené kuchyně.
    (Čt, 22. 10. 2009 - 07:10)
    Nevím, kde lidé chodí na...bylo to v pořadu pod pokličkou jsou tam odborníci,též v tabulce zde.Testovali to jak dělá Ida Rozová,na všechny výrobky.Není drahé,značkové nejlepší.Ano já si kupuji pravý panenský za studena lisovaný olej,ale nesmažím.
    tom (Čt, 22. 10. 2009 - 08:10)
    Možná to bylo pod pokličkou, ale to je tak asi jediný zdroj, který tohle píše.
    Jinak skoro všechny odkazy, včetně článku, který předchází této diskuzi, uvádějí, že informace o nevhodnosti smažení na olivovém panenském oleji jsou mýty.
    Granvin (Čt, 22. 10. 2009 - 09:10)
    Tom
    Olivový olej je úžasný lék na řadu nemocí a především nemocí souvisejících s játry, ale ve chvíli, kdy na něm něco usmažim se z něj tim teplem stává stejně toxická břečka jako jiné oleje, proto je nesmysl na něm smažit. Neni díky smažení toxičtější než jiné oloje, jak se kdysi tvrdilo, ale je stejně toxický. Jediný skutečně teplotně stabilní tuk je vepřové sádlo, teď se ještě objevil kokosový, který se dá taky použít, ale pořád je to náhražka.
    A jinak pod pokličkou neni zas tak špatný zdroj, podle lidí, který an něm spolupracují.

    www.salvare.cz
    Mariana (Po, 26. 4. 2010 - 12:04)
    Můžete mi,prosím někdo poradit,jak má vonět oliv.olej-extra virgin?Mám doma Ballester a má zvláštní odér,který se mi těžko charakt.A když ho přidám do salátu,tak jde hodně cítit.Exp.doba je vpořádku.Díky moc
    Eva (Po, 24. 5. 2010 - 18:05)
    Můžete mi,prosím někdo...Různé olivové oleje mají různé vůně a chutě. Některě jsou štiplavější, jiné jsou do hořka, jiné úplně jemné. Můžou vonět po seně, trávě, mandlích.

    Každý konzument i stejný olej vnímá jinak. Je to hodně individuální záležitost. Každopádně vůně by měla být příjemná.

    Zkus extra panenský olej Naturvie nebo Pago Baldios San Carlos. Tyto oleje jsou považovány za TOP.
    Eva (Po, 24. 5. 2010 - 18:05)

    Na trhu je celá řada...Kazdy si musi najit to svoje. Plati ale, ze cim mensi firma olej vyrabi, tim byva kvalitnejsi. (takze zapomen na oleje ze Supermarketu..) Moje nejoblibenejsi jsou Naturvie a Bago Baldios San Carlos.
    Bearnsdorf (Út, 25. 5. 2010 - 07:05)
    Nejsem zadny vinar, nebo spise odkojeny kardinalem, takde predpokladam, kdyz jedu na j.moravu, ze me jako nezkusenemu naliji vino, ktere je pro me trpke a malo sladke a ze neni kvalitni. Tak je to i s olivovymi oleji. Vim jak voni a chutna dobre sadlo, ale jak ma vonet a chutnat dobry olivovy olej nevim, protoze to nemame zakorenene a sponzorovat nejake firmy, ktere do flasek s potiskem napusti nejaky silikon s vuni oliv se mi nechce.
    Take doma pouzivame extra virgin, ale zdali je, to nevim.
    karla (Po, 14. 6. 2010 - 20:06)
    Franz Jozef extra panennský - velmi hořý
    Petr (Po, 14. 6. 2010 - 21:06)
    Z olivového oleje je mně na blití. Používám slunečnicový.
    on (Po, 14. 6. 2010 - 23:06)
    Nejkvalitnější je řepkový olej.
    ona (Út, 15. 6. 2010 - 07:06)
    Na ten zapomeň, větší humus neexistuje. Úplně nejkvalitnější je bio kokosový (cena také tomu odpovídá), pro normální smrtelníky je nejlepší DOMÁCÍ chorvatský nebo řecký za studena lisovaný olivový...
    PROČ (Út, 15. 6. 2010 - 16:06)
    řepkový je humus když si tak chytra zdůvodní---PROČ""""""
    pro PROČ (Út, 15. 6. 2010 - 19:06)
    Zeptej se Granvina, ten ví všecko a je chytrej jak rádio.
    on (Út, 15. 6. 2010 - 22:06)
    to ona : zkus nepodléhat reklamní masáži a používej mozek.
    http://www.zdrava-vyziva.net/repkovy-olej.php
    a víc ti toho řekne strýček google
    Leuška (Čt, 17. 6. 2010 - 13:06)
    Pro mě je nejlepší Bodlákový olej,který se bohužel používá jen na studenou kuchyni.Je bez příchutě a je i výborný na snížení cholesterolu,mám sním vlastní zkušenosti.
    (Čt, 17. 6. 2010 - 20:06)
    používám zásadně Mogul Super.
    Leuška (Pá, 18. 6. 2010 - 10:06)
    používám zásadně Mogul...Ten však bohužel není vhodný do kuchyně,natož do salátů.
    Andy (Út, 19. 10. 2010 - 14:10)
    Pripojte se ke skupine na Facebooku Olivový olej

    http://www.facebook.com/pages/Olivovy-olej/111614159968
    Tereza Možná (Po, 11. 7. 2011 - 23:07)
    www.olivovyobchod.cz
    Natálie (Út, 12. 7. 2011 - 10:07)
    Ahoj holky, nemáte někdo zkušenost s olivovými oleji ale ve spreji?? Spousta známých s nimi neustále griluje,přidává do salátů a velice si je pochvalují. Ale ráda bych slyšela ještě něčí názor a především radu, kde je sehnat. Díky Natálka
    Kamila (St, 13. 7. 2011 - 15:07)
    Oleje ve spreji náhodou používám pravidelně (hlavně olivový a s pikantní příchutí) např. na grilování a na cesty, protože je to daleko praktičtější a pohodlnější než sebou tahat klasické nádoby. Navíc to balení vydrží mnohem déle a nehrozí, že by se to člověku vylilo v tašce, jakož se mi to už jednou u klasické lahve rostlinného oleje stalo :-( Mrkni třeba sem: http://www.olejedokuchyne.cz/ tady si to kupuji pravidelně a naprostá spokojenost. Je to zase něco nového, takže rozhodně doporučuji vyzkoušet :-)
    Hanka (Čt, 14. 7. 2011 - 17:07)
    ahojky, též tyto oleje s velkou oblibou používám a jsem z toho doslova nadšená! Ze začátku jsem myslela, že to nebude nic moc, ale hned po prvním použití jsem musela změnit názor, protože je to úplně o něčem jiném a klasické oleje v lahvi mě doma leží celkem netkunuté:-) Objednávám to taky přes eshop www.olejedokuchyne.cz na který jsem četla hodně skvělých referencí a jak vidím, tak je nás víc. Olej s pikantní příchutí?? Tak ten jsem zatím nezkoušela, ale hned při další objednávce si jej objednám, tak doufám, že ho tam budou mít. V každém případě ti nákup těchto olejů můžu jen doporučit
    Reklama