Reklama

Pikles: Zdravá kvašená zelenina

Pro enzymy a minerály je nutná zelenina kvašená. Tu je třeba mít v malém množství denně na talíři. Nejen že zásobuje tělo enzymy, minerály a vitaminy, ale kyselina mléčná je prostředníkem, který umožňuje vstřebávání vápníku. U lidí, kteří mají osteoporózu, je tato potravina lékem a její opomíjení je přímo trestuhodné.

Kvašená zelenina je známá především v podobě kvašeného zelí. Je to naše tradiční potravina, ale hlavně v posledních letech se na ni bohužel zapomíná. Kromě této dlouhodobě kvašené zeleniny se dá připravit i krátce kvašená zelenina - pikles. Málokdo ví, že tímto způ­sobem je možno upravit jakoukoli zeleninu.

Pikles - základní předpis:

Nastrouháme jakoukoli zeleninu (mrkev, cibuli, zelí, červenou řepu, okurky, ředkve a podobně). Na půl kilogramu zeleniny dáme 60 gramů soli, zamícháme, směs na­tlačíme do kameninové nebo skleněné nádoby a zatížíme. Necháme při pokojové teplotě kvasit 3 dny. Získáme vynikající kvašenou zele­ninu, kterou dáme do ledničky, kde nám vydrží několik týdnů. Můžeme tak dát denně něco na talíř. Zeleninu kvasíme buď jako jeden druh samostatně, nebo dva druhy dohromady, například zelí nebo červenou řepu s cibulí. Ale můžeme kvasit i několik druhů zeleniny najednou. Když chceme připravit výborný zeleninový salát, nastrouháme nebo nakrájíme zeleninu, pevnější díly spaříme a vše smícháme s trochou kvašené zeleniny. Tento salát je nejen chutný, ale i minerálově bohatý, navíc obsahuje kyselinu mléčnou, která umožňuje vstřebávání těchto minerálů.

Lákem z kvašeného zelí či jiné zeleniny se dá výborně a zdravě ky­selit jakýkoli pokrm. Rozmixujeme-li omáčku, například z petržele, s vařenou zeleninou, získáme výbornou chuť i minerály.

Reklama

Zdroj: MUDr. Josef Jonáš, MUDr. Vladimíra Strnadelová - Osteoporóza

 

Reklama

Komentáře

lada (St, 20. 3. 2013 - 14:03)
60g soli na půl kg zeleniny je moc ,běžně se uvádí 1 procento tedy 5 g
Jana (Út, 26. 3. 2013 - 16:03)
Nevážim, jen jemně osolim....takže špetka soli. Důležité je nakrouhané zelí ručně hodně namačkat, aby pustilo šťávu.
menhasami (Čt, 13. 11. 2014 - 12:11)
Tak teda nevím, ale recept na Pickles je poněkud nepoživatelně slaný!!!!!!!
Eva (Ne, 25. 11. 2018 - 09:11)
Až mně palí pusa jak je to slané
Hana (Pá, 6. 11. 2020 - 11:11)
Uvedené soli v receptu je opravdu hodně, dle sousedky, která před měsícem udělala zelí a už ho mají snědené, na 10 kg zelí, 20 dkg soli. Loni jsem dělala poprvé pikles a letělo do odpadu, tak něco slaného se nedalo konzumovat. Letos zkusím podle sousedky :-)
Veronika (Po, 19. 4. 2021 - 19:04)
Nedávno jsem se doslechla, že kvašená zelenina je i plná probiotik. Je to pravda?
Karel (Út, 20. 4. 2021 - 21:04)
Ano, kvašená zelenina je bohatá nejen na vitamíny, minerály, ale také na probiotika. Díky probiotikům má velmi pozitivní vliv na zažívací trakt a má velmi dobré účinky v prevenci rakoviny tlustého střeva, což je v dnešní době velký strašák. Já jím kvašenou zeleninu ve formě kimchi téměř každý den.
Veronika (St, 21. 4. 2021 - 09:04)
A vy si kvašenou zeleninu vyrábíte sám doma nebo se to dá i někde koupit?
Karel (Čt, 22. 4. 2021 - 11:04)
Já si kimchi doma nevyrábím, kupuji ho přes internetové stránky kimchiclub .cz. Jsem členem jejich klubu, takže mi každý měsíc chodí domů zásoba kimchi s výraznou slevou. Díky členství v klubu mám také dopravu zdarma a pohlcovač pachů do ledničky.
Eva (Čt, 2. 9. 2021 - 21:09)
Vyrobit doma kimchi i jinou kvašenou zeleninu není nijak složité, návodů je spousta. Mně se líbí tenhle článek, jsou tam popsané zdravotní výhody i recepty, tak se to třeba někomu bude hodit: https://www.pestryjidelnicek.cz/kvasena-zelenina-kimchi-pickles-a-recepty-na-dalsi-prirodni-probiotika/
Renata (Čt, 21. 4. 2022 - 20:04)
Když jsem byla na dovolené v Japonsku, tak jsem tam přišla na úplně jiné chutě, jaké jsem do té doby vůbec neznala a dovezla jsem si domů spoustu fajn receptů, které chutnají i mé rodině. Hodně jsem si tam zamilovala miso, u nich je to tam na každém rohu. U nás to tak rozšířené není, ale i tak se to tady dá sehnat kvalitní, třeba na stránkách obchodu kojibakers
Eliška (So, 28. 1. 2023 - 13:01)
Piklesy miluju ale dáváme na 1kg zeleniny ( špičaté zelí, mrkev, jablko) 10g soli a chut je výtečná. Jak je uvedené v článku tolik soli, to se asi nedá konzumovat :-)
Reklama