Reklama

Vědecky potvrzeno: lidský imunitní systém považuje maso za cizorodou látku!

Dne 1. 10. 2003 zveřejnily odborné noviny PNAS-online (

Američtí výzkumníci objevili, že lidský metabolismus po požití červeného masa (hovězí, vepřové, skopové) přijímá určité tělu cizí molekuly a ukládá je do různých tkání. U těchto molekul se jedná o vazbu s glukózou s označením N-Glycolyneuraminacid (Neu5Gc), která se nachází na povrchu membrán buněk. Tato substance se tvoří jen u zvířecích savců; lidský metabolismus nemůže tuto vazbu s glukózou vyrobit.

Zvláště velká množství se nacházejí v hovězím mase, vepřovém a skopovém, také mléko a sýr obsahuje tyto vazby v malých množstvích.

Dva výzkumníci podílející se na této studii objevili v krvi testovaných osob antitělíska, která reagovala s s novou molekulou Neu5Gc. Z toho se mohlo usoudit, že v těle proběhla obranná reakce proti této molekule. Sama molekula Neu5Gc byla prokázána nejprve v různých tkáních postižených rakovinou, později v cévách a sliznicích.

Poté, co se podařilo bez problémů molekulu Neu5Gc z lidských buněk přenést do zkumavky, rozhodli se tři výzkumníci z pracovní skupiny provést sami na sobě experiment. Vypili z vepřového masa získaný koncentrát testované substance. Po asi dvou dnech byla koncentrace Neu5Gc 2-3krát vyšší, než před pokusem. Po asi čtyřech dnech klesly koncentrace opět na původní hodnoty.

Reklama

Nejvíce pozoruhodné na této studii je první, jednoznačně vědecké prokázání závěru, že se molekuly z konzumace masa ukládají v lidských tkáních a tam vyvolávají reakce imunitního systému. Lidský imunitní systém považuje molekulu Neu5Gc za škodlivého vetřelce.

Jak v prvním, opatrném zhodnocení výsledků, poznamenal vedoucí studie profesor Ajit Varki, je docela možné, že příjem molekuly Neu5Gc a tvoření antitělísek proti ní může v průběhu života přispívat ke vzniku nemocí.

Komentář: Tato studie působivě dokazuje, že maso nemůže být pro člověka žádnou přirozenou potravou, jinak by proti němu lidský imunitní systém netvořil žádní antitělíska. Pravidelná konzumace masa podporuje škodlivé reakce imunitního systému a narušování metabolismu se všemi z toho vyplývajícími následnými nemocemi.

V souvislosti se studií zveřejněnou v PNAS-online se mluví o xenoreaktivních antitělíscích, tvořících se následkem konzumace červeného masa. Přitom přichází na mysl pojem ?xenotransplantace?, tedy přenos zvířecích orgánů a tkání na člověka. Odvržení transplantátů je vyvoláno silnými obrannými reakcemi. Nemůže to znamenat, že prokázané imunitní reakce na konzumaci masa rovněž představují přirozenou obrannou reakci lidského těla?

Zdroj: "Das Friedensreich Nr. 11/2003", www.ohz.cz

Reklama

Komentáře

held (Pá, 27. 1. 2006 - 11:01)
smutne...radsi nic nerozebirejte...polemika je vysadou nejmoudrejsich...brat neco apriory jako nesmysl, zvlast kdyz nemuzeme vedet,jakym opravdovym vyvojem jsme prosli po tisicileti, je ubohe...jen je treba pozorne cist...a udrzovani IS ve forme tim, ze budu dodavat telu skodliviny zcela cilene...to je smesne
Proste, vse s mirou a trochu pokory v usudku...
martin (Út, 24. 1. 2006 - 00:01)
A je to tady. Horka novinka z roku 2003. Jeste mi v clanku chybela zminka o tom, ze intenzivni dychani urychluje oxidaci tkani a tim i starnuti. Nejezte maso a omezte dychani.
camillio (Út, 24. 1. 2006 - 09:01)
pořád si myslím, že syrové a tepelně upravené maso je trošku podstatnější rozdíl, než si asi všichni připouštíme...Nikdo asi nevyvrátí fakt, že po konzumaci vařeného či pečeného masíčka se zvýši obsak bílých krvinek v krvi...nejsem žádný propagátor veganské stravy, upravené maso jím staále, ikdyž vím, že sýrové je mnohem lépe stravitelnejší a přirozenější
Leonhard Euler (Út, 24. 1. 2006 - 10:01)
Nějaký idiot neví, že "antibody" znamená "protilátka", a ne směšné "antitělíska".Doktorka nikdy nebyla zdrojem seriózních informací, takže tento článek nepřekvapuje.
Honza (Út, 24. 1. 2006 - 13:01)
A jaký nestranný lékař? Obtloustlý funící masožravec by Vám určitě tak připadal.Jenže i někteří lékaři patří mezi vegetariány, jeho názor byste ale asi nechtěl slyšet.A proč by ten článek nemohl vzniknout, nebo by měly vznikat jen články, které Vám vyhovují?Některé výzkumy vyjdou dobře pro vegetariánství, jiné naopak.Chce to umět diskutovat a ne hned nazývat bludem, co se mi nelíbí.
Člověk je všežravec (Čt, 26. 1. 2006 - 18:01)
Bude to asi tím, že nejpilnější - i v psaní jsou obyčejně ti, jimž je nejméně naděleno. Proto i takové plamenné obhajoby obsahu skutečně hloupého článku. Jeale problém, že prostší tomu uvěří a začnosu si sami škodit. Nemá ani smysl rozebírat detaily (co bíkoviny, stopové látky aj. a také, že i imunitní systém musí být udržován ve formě, a ne všemu zabraňovat, protože pak teprve nastanou problémy. Ani se mi nechce to dále rozebírat.
alfred (Pá, 27. 1. 2006 - 14:01)
Nežeru maso a nepiji mléko. Jsem štíhlý, nemám povislé břicho, dvojitou bradu a špatné sraní i spaní. Kolem většina žere maso a pije mléko, baby mají prdele, jak 20 palcový monitor a chlapi pod bardou lalok jak žralok.Na hajzlu potom serou půl hodiny a smrad je tam. že by to zabilo vola....
Martin (Ne, 29. 1. 2006 - 13:01)
Maso samozrejme jim. Spis me je blbe, kdyz jim hodne vyrobku z obilovin. Nejspis to bude tim, ze mam krevni skupinu 0 rh- A mimochodem, jsem hodne tlustej, mam krasnych 130 kg. Tlak 115/75, cholesterol 3,15 a i kdyz hulim, svicku i ve svejch 38 letech sfouknu na vzdalenost 100 cm. Kamarad ma stejny vek, krevni skupinu A, je temer vegetarian, hodne hubeny a cholesterol miva bezne 6,5 a tlak 150/100

Ten clanek je proste nesmysl, spis nez maso skodi mliko (kazdymu bych pral videt, co je z mlika v zaludku po pul hodine - kdysi se tim lepilo, je to lepidlo )
TomR. (Út, 24. 1. 2006 - 08:01)
Neuveritelne! - jak muze vzniknout takovyto clanek. Jsem zvedav zda nazor tohoto clanku tu nekdo podpori ci rezolutne odborne vyvrati. A to nemyslim odborny nazor nejakeho vegetariana atd, ale zda na to zareaguje nejaky normalni(nestrany) lekar.(jsme snad na serveru s nazvem "doktorka"). Bludy na Inetu jsou sice bezne ale toto je snad az prilis, ci ne... ?
Pavel (Út, 24. 1. 2006 - 09:01)
Buď se někde museli praštit do hlavy nebo ve všem vidí jen to, co sami chtějí vidět.

Je sice pravda, že ty antitělíska imunitního systému se po požití masa v těle tvoří, ALE NE KVULI MASU, ale kvůli CHEMIKÁLIÍM a další umělou stravou, kterou ty chudáky krávy a vepříky krmí. Ty částečně zůstávají v jejich mase a PROTI NIM nás náš imunitní systém brání. Což je jej dobře.

Maso je naprosto přirozenou součástí stravy. Příliš mnoho masa samozřejmě není dobré, ale to není dobré ani u tzv. zdravých potravin. "Přiměřeně, přiměřeně", jak říkali pánové Werich a Burian v té pohádce.

Jestli bude věda takhle pokračovat, tak za chvíli už nebudou lidé věřit vědcům ani nos mezi očima.

Rád bych věděl, kdo jim na tyhle "vědecké" výzkumy dává prachy.

A nebo jsou tyto výzkumy v pořádku, ale jejich závěry si kdekdo upraví tak, jak se jim hodí. Třeba výrobci vegetariánských jídel...

Ale nechci se nikoho dotknout. Pravdu neznáme. Třeba se opravdu jen někde praštili do hlavy...
Kolemjdoucí (Út, 24. 1. 2006 - 10:01)
Lidský imunitní systém považuje VŠE za cizorodou látku.
held (Út, 24. 1. 2006 - 14:01)
skutecne nevim,kde kolegove diskutujici berou svou neotresitelnou pravdu o tom, ze maso je nasi prirozenou potravou...jako lidi se po x pokolenich menime, nas imunitni system, nase bunky...organizmus se prispusobuje a neustale s necim bojuje...podle mne jsme puvodne ne masozravci....spis bylozravci...a to, ze se IS brani cervenemu masu je jen pozustatek obranniho mechanizmu z dob davno minulych...a ten "IDIOT" urcite vi,co znamena v anglictine "antibody" jsem si naprosto jisty:-))
člověk všežravec (Čt, 26. 1. 2006 - 18:01)
Kolik má člověk žaludků ? (Kráva například 4). Přivítal bych, kdybych se mohl v létě napást, jenže...
Katka (So, 28. 1. 2006 - 19:01)
Alfrede, naprosto s tebou souhlasím. Potom, co jsem poznala vegetariána a jeho kamarády.
Milano (Čt, 16. 2. 2006 - 17:02)
Ono to mozna bude take trochu pochybnou testovaci metodou.
Treba rakovinotvornost latek se testuje tak, ze si nejaky vedec vytipuje nejakou neskodnou latku, udela z ni koncentrat (1 000 000 000 krat i vic), ktery se v takove koncentraci nikdy nikde nevyskytuje, ani vyskytovat nebude a vyzkousi ho na bunecne kulture. Potom zacnou bunky zhoubne bujet, protoze to ve svym kratkym bunecnym zivote nevidely.
PJ (Čt, 16. 2. 2006 - 17:02)
No, on byl i Ada Hitlerovic vegetarian...
Milano (Čt, 16. 2. 2006 - 16:02)
... koukam ze se nam tu premnozili militantni vegetariani. Nezerou maso - nepoznaji vtip :-P
Paprika (Út, 24. 1. 2006 - 01:01)
Jezkovy zraky kam na ty hlody chodite?o)))))
jakub (Út, 24. 1. 2006 - 10:01)
To podle Vás znamená, že vegetarián nemůže být odborníkem? Měl by to tedy asi nejspíš potvrdit praktický lékař, především konzumující maso, pokud možno s cigaretou v ústech...
Dan (Čt, 26. 1. 2006 - 20:01)
Nerozebírej, vypadá to, že ten pilný pitomec jsi především ty. Bílkoviny jsou i rostlinného původu a vzhledem k tomu, že některé rodiny jsou už třeba ve třech generacích vegetariány,jsou zdraví a mají zdravé děti, tak to asi stačí.
PJ (Čt, 16. 2. 2006 - 17:02)
Mimochodem, kdyz vidim uroven clanku - zajimalo by me, odkud se vzala ta drzost pojmenovat tenhle "doktorka". Ze by nejaka reminiscence na detska leta a hrani si "na doktora" ??? ;-)
klaudia (Po, 20. 2. 2006 - 16:02)
toto je možno pravda, ale vegetariáni by ste nemali byt, pretože rastlinná strava zdaleka nepokryje fyziologické potreby človeka a čo esenciálne AMK? v rastlinnej strave niesu zastupené,pre zdravy vyvoj su nevyhnutné,vegetariani maju divne zmyslanie nečudujem sa
jan buka (Po, 6. 3. 2006 - 01:03)
Můj názor je ten, že maso skutečně do našeho těla nepatří... ani tepelně upravené ani syrové... stačí si to na sobě vyzkoušet a uvidíte, jak se budete cítit... jsem už 8 let vegetar. a tak jak se cítím dnes jsem se ještě necítil... je mi 46 let... více info o naší přirozené stravě najdete na www.vitarian.cz Honza Buka, Teplice
Václav (Ne, 26. 2. 2006 - 21:02)
Americká dietní asociace už v roce 1987, na základě stovek studií, kladně hodnotila vegetariánství a plně je doporučuje. Také Světová zdravotnická organizace (WHO) a Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) při OSN považují vegetariánství za nejzdravější a nejekonomičtější životní styl.
Dan (Po, 6. 3. 2006 - 11:03)
Naprosto souhlasím, když jsem přestal jíst maso, zlepšil se můj zdravotní stav úplně neuvěřitelně, zmizely bolesti na prsou a v zádech, kterými jsem trpěl šest let a také už nemám zažívací problémy.Když to viděla manželka, tak se taky přidala, i když občas neodolá uzenině. Na maso už chuť nemá a cítí se také mnohem líp.
Petra (Po, 6. 3. 2006 - 12:03)
Tak to je klasika, ozvali se vsichni, kteri maji pocit, ze by se bez masa neobesli. Vsichni, co jste se na zacatku tak rozcilovali, byli jste nekdy bez masa nekolik dni? Zkusili jste to vubec? Pochybuji, nic o tom nevite a tak je to totalni blbost, ze?
Ja ten clanek ani nedocetla, protoze vsude se neco pise, a pokazde je to jinak. Nevim, jestli je to pravda, ale z meho pohledu, do naseho tela stejne jako kravske mleko ani maso nepatri. Nejsem vegetarian, ale sem tam nejaky ten rok jsem bez masa byla. Proste jsem ty " KECY" na sobe otestovala, a hele, docela je to narez. Nepoznas to po mesici, ale po trech uz clovek zaregistruje ledacos.
Me je fuk, jestli vedci zjistilo pravdu ci pisi blud, ale zkusenost ma vlastni spise souhlasi.
Jestli nekomu rika neco jako ocista vlastniho tela, tak pak musi vedet, ze pozivani masa a naopak dela divy.Tedy hlavne to naopak. Ja jsem spis rozladena z neceho jineho. Maso je tedy skodlive, ale ono je to prast jako uhod. Zelenina a ovoce nabouchane hnojivem neni o nic lepsi. Takze ve strevech to je stejny rachot, jako nestravitelne maso. Rakovina ma z naseho jidelnicku z ceho cerpat, a je jedno, co je to. Vidim to spis tak, aby se lidi neprezirali a nehledali v jidle , co se nam nabizi, tolik poteseni.
No jo no, ono se to lehce rika.
Nicmene si myslim, ze nez napisu, ze je neco totalni hovadina, tak to nejdriv na sobe alespon trosku vyzkousim.
Jiři (St, 8. 3. 2006 - 11:03)
Zdravíčko! Vaše příspěvky jsem nečetl, jen chci přiblížit svůj stav po 3 týdnech bez masa. Prožívám dny bez únavy a jakýchkoli fyzických těžkostí. Cítím se nesčetněkrát lépe. Kdo nezkusí, neuvěří. Když už nic, je to alespoň test vůle.
Honza (Čt, 9. 3. 2006 - 11:03)
Zkoušel jsem v životě už různé diety včetně uhlovodanové to je výhradně maso. Po všech mi bylo třetí den nehorázně zle. Zvracel jsem a cítil jsem se slabý. Loni na podzim jsem experimentálně zkusil šest dnů jíst jen a pouze ovoce. Takovou změnu jsem dosud nikdy nepozoroval. Hned první den jsem se cítil výrazně lehký, plný energie, za těch pár dnů jsem zhubl o čtyři kila. Po šesti dnech jsem začal přecházet zpět na "normální" stravu. Co se dělo, nedá se popsat. Byl jsem hrozně unavený, bylo mi špatně, dva dny jsem se dostával do provozuschopného stavu. Teď sice jím maso ale ve velmi velmi omezené míře a hlavně pečivo, i když to asi taky nebude to pravé a v mnohem vyšší míře ovoce.
Tomas (Čt, 9. 3. 2006 - 17:03)
no vedci jso totho nazoru ze diky masu se cloveku vyvinul mozek, obsahuje pro nej dulezite prvky, mozna ze ostatni telo ho tolik nepotrebuje(i kdyz to je hloupost nebot morske ryby obsahuji latky ktere v rostlinach nenaleznete) a taky dle cinske kuchyne ma byt jidlo v rovnovaze, jak maso tak i rostlina strava. sam cinskou kuchyni vyznavam a mylsim ze jsem v dobre kondici (53let)
motor-vs (Čt, 23. 3. 2006 - 20:03)
Pro všechny co reagovali >>> Navštívili jste
zdroj článku??? Já říkám AHA!!!
Návštěvník (St, 21. 6. 2006 - 22:06)
No myslim ze uplne bez masa by to asi neslo ze? :-) Nejsem masozrout ale aktivni sportovec tak so o to zajimam a vim docela dost. Konec koncu telo se sklada z masa, svalu a ty z bilkovin, ty zase z aminokyselin ktere jsou tvoreny peptidama. Usporadani peptidove vazby urcuje bilkovinu...maso,bilek mleko, rostlinne atd.
Takze to ze telo reaguje na maso nepriznive by znamenalo ze musi takhle reagovat i na ostatni bilkoviny, ze? Nastava pak otazka zda to neni travenim masa tj. v jakem stavu jsou travici organy dotycneho a zda produkuji dostatek travicich enzymu stepiscich bilkoviny jako pepsin,bromelain a papain. A zda podavane maso je pouze ciste kureci anebo veprovy rizek s 2cm vrstvu tuku. A to je prave problem, protoze prave tuk zpomaluje traveni bilkovin a tak se v tele zadrzuji ketolatky aj.
Ono asi plati vseho s mirou...strava bez masa a bilkovin - svaly by degradovaly pro nedostatek aminokyselin pro udrzeni sv.hmoty,a zase pri nadbytku hrozi ukladani mlecne kyseliny a dna,uvolneni amonnych latek a jine veci. V prvnim pripade bychom meli na sebe kosti a visici nepekny tuk a nekde mezi tim jedno dve vlaken svalu, a ve druhem zdravotni potize na cely zivot..
Ono asi jist dnesni steroidova kurata neni asi nic moc ale jist prehojenou zeleninu taky asi nebude to pravy. Takze moc toho na jidlo nezbyva. Ja osobne preferji BIO vyrobky, je tam alespon nejaka zaruka kvality. I kdyz vam tech 10 vajec vyjdou na 40 kc tak to za o stoji...
Návštěvník (Pá, 14. 7. 2006 - 10:07)
Honza: "Zkoušel jsem v životě už různé diety včetně uhlovodanové to je výhradně maso."
Myslis ketogenni? :-) No ale to je vysoko proteinova dieta tj. sachary max.30g denne ostatni jsou bilkoviny-vejce,syr, maso,tvaroh a tuk-orechy atd. Ale ne jenom maso,čéče. lol. To by jses otravil. tuhle dietu pouzivaji nekdy i zavodni kulturiste ale nedoporucuji ji protoze se citite po ni unaveni pro nedostatek sacharidu.Mate depku a tak. Nic moc!! Atkinsonovka byla vynalezena pro bohate panicky, ktere mely dostatek prostredku tuhle dietu vyzkouset. :-)Ono vam pak denni kvalitni strava vyjde i na min. 400-500kc.
kapka (Pá, 14. 7. 2006 - 11:07)
jak uz tady kdosi kdysi chytre napsal, at clovek ji co chce, stejne nakonec zkolabuje :)))
Takze myslim, ze mame stesti, ze si relativne muzem vybrat, co do sebe nasoukame a co ne, a muze teda kazdy jist, co mu vyhovuje, protoze takove clanky muzou byt sice ovlivnene vyrobci zdrave vyzivy, protikladne clanky zase masnym prumyslem a normalni clovek, ktery nema doma laborator, se stejne pravdy nedohrabe.
patolog Slavíček (So, 22. 7. 2006 - 22:07)
No, když se podíváme zpět do historie lidstva, můžeme si odpovědět sami, že? Měli pravěcí lidé maso? No sakra! A žijeme dodnes. Měli bílou mouku? Ne ne, měli cukry? Taky nic moc. Tuky měli taky hlavně ty živočišné - a stále tady jsme. Jen teď je poslední dobou díky honbě za prachama tolik nepřirozených potravin a zpotvořených výzkumů, které si platí farmaceutické firmy kvůli výdělku, že normální člověk docela ztrácí přehled o zdravých a škodlivých potravinách. Jediní, kdo o výživě vědí skutečně dost, jsou kulturisti, ale ti opravdu špičkoví, ne ti rádoby borci u vody. Já kulturista rozhodně taky nejsem, ale o výživě si občas přečtu v nějakém jejich odborném časopise. Dost se ty názory nemění, ne jak v lékařských pojednáních, kdy se všechno převrací jako na houpačce co dva roky. Sóju ANO! No toto uteklo. Teď zase že je skoro škodlivá, dokonce že může být karcinogenní. Sami doktoři neví, jsme jen pokusní králíci farmaceutického průmyslu.
Tom (So, 14. 4. 2007 - 01:04)
U těch kulturistů... to teda nevím, jestli o výživě vědí nejvíc. Vědí tak maximálně jak vyhonit svaly za co nejkratší dobu, ale zdraví si mohou tak jako tak zhuntovat. Nehledě na používání všech možných preparátů.. No ale když jim věříte, tak vězte, že mistr světa v kulturistice je i vegan - Alexander Dargatz, který je shodou okolností i lékař. Takže jo, ten by o tom snad mohl něco vědět, když už:)
http://www.veganbodybuilding.com/
Uvedený článek mi taky nepřipadá zrovna věrohodný... V tom s vámi souhlasím. Na druhou stranu - spíše dávám na studie, které trvají více jak desítky let a provádí je americká dietetická asociace /ne farmaceutologické firmy/. Když už se tady objevily tradiční názory na "nezbytnost masa", tak mi dovolte odkazík:)
http://tinyurl.com/djodu
PS: snad jen ocituji, pro ty, které neumí anglicky:
"Vegetariánská strava také může uspokojit nároky vrcholových sportovců. Vegetariánská strava, která splňuje energetické požadavky a obsahuje různé druhy potravin rostlinného původu, včetně sójových výrobků, dalších luštěnin, obilovin, ořechů a dalších semen, splňuje příjem bílkovin bez používání dodatečných zdrojů či suplementů."

Imho..

Netvrdím, že maso považuje tělo za cizorodou látku, vy mi ale netvrďte, že jej potřebuje. Dík:)
vladimir (Út, 26. 4. 2011 - 09:04)
toto je možno pravda, ale...o tech AMK to je hloupost, sorry,
slovenske ucebnice jsou pravdepodobne stare asi tak padesat let..
ja vegetarianem 20 a mam i zdrave vegetarianske deti, toz brzdi klaudio

a vsichni dementi co se do tady do vegetarianu navazeji at se radsi venuji uzitecnejsi cinnosti kdyz uz objevili ten internet..
Reklama