Lékaři dosud považovali na nejrizikovější faktor této formy rakoviny kouření.
Podle výzkumu provedeného v ústavu pro výzkum rakoviny v Birghamu a bostonské ženské nemocnici zvyšuje neúměrná konzumace bílého pečiva a brambor riziko rakoviny pankreasu až o 57 procent. U žen, které trpěly nadváhou a málo se pohybovaly, bylo riziko vyšší dokonce dvaapůlkrát. Autoři studie radí ženám, aby nahradily přílohy s vysokým obsahem škrobu např. brokolicí a sladkosti ovocem.
Doktor Charles Fuchs, který se na studii podílel, řekl, že obezita, sedavý způsob života a potraviny s vysokým obsahem cukrů zvyšují hladinu inzulínu v krvi, což v laboratorních podmínkách vede k růstu pankreatických rakovinných buněk. Tělo potřebuje inzulín při trávení sacharidů.
Lékaři se domnívají, že špatný životní styl a stravovací návyky jsou příčinou až třetiny rakovinných onemocnění. Prokázána je spojitost kouření a rakoviny plic, konzumace tuků a červeného masa s rakovinou konečníku a prsou. Americký ústav pro výzkum rakoviny proto nabádá lidi, aby zvýšili podíl ovoce, zeleniny a celozrných výrobků v jídelníčku a aby se hodně pohybovali.
Zdroj: ČTK
Komentáře