Až pětina Čechů nesnese laktózu, na vině jsou střevní nemoci
V celosvětovém měřítku patří podle expertů Češi k těm méně ohroženým skupinám, které laktózovou intolerancí trpí. Primární nesnášenlivost mléčného cukru je obecně dána národností. S tímto typem se setkávají národy, které již po staletí nemají ve své stravě mléko a mléčné výrobky. Jedná se především o původní obyvatele Asie, Austrálie či části Afriky. Například u Asiatů se nesnášenlivost laktózy objevuje až u 98 % obyvatel. Většina Evropanů, mezi které patří i Češi, se tak podle odborníků setkává spíše s druhotnou intolerancí.
„Sekundární typ laktózové intolerance není nemoc, ale jedná se o obtíže tenkého střeva, jejichž následkem je nedostatečná produkce enzymu laktázy. Objevuje se v důsledku poškození epitelu tenkého střeva při celiakii, Crohnově nemoci, střevní infekci, ozařování, při parazitárních onemocněních, po chirurgickém zákroku na zažívacím traktu a podobně,“ informuje Mgr. Veronika Březková, nutriční terapeutka poradny pro výživu z Masarykova onkologického ústavu. Pokud se však základní střevní onemocnění či obtíže střeva dostanou pod kontrolu, tedy jakmile je střevo opět v kondici, lze po určité době mléko bez větších obtíží opět konzumovat. „Mléko je totiž oproti mléčným výrobkům bohatším zdrojem laktózy a právě z toho důvodu bývá v souvislosti s uvedenými obtížemi spojováno. Mléčné výrobky obecně obsahují nižší množství laktózy a zároveň jsou konzumovány v menších porcích,“ dodává Březková.
Odborníci se shodují, že v České republice žije mnoho lidí, kteří s nesnášenlivostí mléčného cukru žijí, aniž by o tom věděli. Tato intolerance se totiž hůře rozpoznává. „U kojenců se často vyskytují bolesti břicha, odmítání potravy a nedostatečné přibývání na váze. Mnohem závažnějšími příznaky jsou průjmy, které způsobují až dehydrataci kojenců,“ upozorňuje MUDr. Pavel Navrátil, revizní lékař České průmyslové zdravotní pojišťovny. V dospělosti se nesnášenlivost projevuje různě. „Lidé mohou zažívat různé střevní potíže od bolesti břicha přes nadýmání, průjmy až po zvracení. Mezi méně časté projevy patří nechutenství, pálení žáhy, ale i atopické ekzémy,“ doplňuje Navrátil. Vzhledem k tomu, že tyto příznaky se objevují při řadě dalších potíží, lidé si možné problémy s nesnášenlivostí laktózy nemusejí uvědomovat.
Míra nesnášenlivosti laktózy a s tím i spojené problémy se mohou u každého člověka lišit. Ve většině případů se pacienti mléku a mléčným výrobkům nemusejí zcela vyhýbat. Odborníci na výživu doporučují zkonzumovat denně asi 12 g laktózy, což odpovídá například 250 ml polotučného mléka. Moderní medicína se navíc snaží lidem s nepříjemnými fyzickými projevy po konzumaci mléčného cukru pomoci a jejich komplikace odstranit nebo alespoň zmírnit. „V současnosti existují pro laktózově intolerantní jedince i unikátní doplňky stravy, které tělu dodají dostatečné množství chybějícího enzymu. Díky němu lze konzumovat i větší množství výrobků obsahujících laktózu bez rizika trávicích obtíží,“ přibližuje nové cesty PharmDr. Klára Minczinger ze společnosti Generica.
Komentáře
http://www.001shop.cz/potravinove-doplnky/laktaza/
- Odpovědět
Pošli odkaz